Все още сме далеч от присъединяване на Турция към Европейския съюз. Това обяви ръководителката на външната политика на Общността Федерика Могерини в интервю за френско радио, цитирана от ТАСС и „Франс прес”.

Запитана за сроковете за присъединяването на Турция към ЕС, Могерини изтъкнала, че това зависело от преговорите между Анкара и Брюксел.

Тя припомни, че все още не е решен въпросът за въвеждането на безвизов режим за турските граждани в Шенгенското пространство.

Могерини уточни, че отмяна на визите за пътувания на турските граждани в ЕС ще се осъществи, само след като турските власти спазят всички стриктни критерии и технически изисквания.

За да получи визова либерализация, Анкара трябва да изпълни 72 критерия, които варират от гаранции за сигурността на личните документи до спазване на основните права и приравняване към визовата политика на ЕС спрямо трети страни.

Турция превърна отмяната на визите за турски граждани в задължително условие за прилагането на спорното споразумение между Анкара и ЕС за ограничаване на потока от мигранти към Европа.

В отговор на въпрос за подновяването на преговорите за присъединяване към ЕС с Анкара, Могерини изтъкна, че това бил единственият начин да се помогне на Турция да модернизира своята държава и да спазва основните права, включително свободата на печата и свободата на сдружаване.