Надеждите на Турция да се присъедини към Европейския съюз избледняват. Това обявиха от Европейската комисия (ЕК), обвинявайки авторитарното управление за влошаването на условията в съдилищата, затворите и икономиката, съобщава "Ройтерс".

Все още смятана за съюзник в областта на сигурността, кандидатурата на Турция за присъединяване към най-големия търговски блок в света е замразена заради "допълнително сериозно отстъпление" по отношение на правата, съдебната система и икономическата политика, се казва в годишния доклад на ЕК за напредъка на Турция.

Въпреки че Анкара през последните години беше критикувана остро в докладите на Брюксел, никой не е бил толкова критичен в толкова много области, включително паричната политика, публичната администрация и борбата с корупцията, за която Брюксел изтъква, че изцяло липсва.

ЕК подчертава, че свободата на словото и свободата на протест са били ограничени, местната демокрация е изложен на риск, а правителството е навредило на финансовите пазари.

"В турската икономика продължи сериозното отстъпление, водещо до по-дълбоки опасения във връзка с функционирането на пазарната икономика на страната", се казва в доклада.

Докладът, който правителствата на ЕС трябва да одобрят през юни, циментира нарастващото усещане на Запада, че Турция е обезпокоително далеч от пазарните реформи от началото на века, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган укрепи властта в ръцете си.

Репресии след неуспешния преврат през юли 2016 г., преминаване към силна президентска система със слаб контрол между властите, както и по-тесни връзки с Русия разтревожиха както западните лидери, така и финансовите пазари, сривайки стойността на турската валута.

"Турция продължи да се отдалечава от Европейския съюз", посочва Комисията в доклада си за напредъка на Анкара за членство, път, по който тя официално пое през 2005 г.

"Преговорите ... ефективно спряха", добавя ЕК за Турция, членка на НАТО, която има обща граница с Ирак и Сирия.

Турското правителство, което заяви, че е жертва на антимюсюлмански настроения в ЕС, като оправда репресиите заради заплахата от страна на екстремисти в страната и чужбина, беше изключително раздразнено от доклада.

"Не е възможно да приемем несправедливите и непропорционални критики в доклада", заяви заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчи на пресконференция в Анкара.

"Има някои невалидни забележки в доклада, че Турция се дистанцира от ЕС. Турция стои твърдо на мястото си," подчерта той.

Каймакчи обаче каза също така, че Анкара внимателно ще обърне внимание на конструктивната критика, но очаква европейските съюзници да подкрепят борбата ѝ срещу заплахите за сигурността.

ЕС разчита на Турция да приютява около 3,6 милиона сирийци, избягали от конфликта в страната, много от които иначе биха търсили убежище в Европа. Комисията аплодира Анкара за намаляването на броя на хората, които се опитват да влязат в Гърция с импровизирани морски съдове.

Ала извън сътрудничеството в областта на миграцията и помощта за бежанците, много държави от ЕС казват, че Анкара вече не отговаря на демократичните критерии да бъде кандидат, а още по-малко член на ЕС.