Турция задържа 304 души по подозрение за връзки с екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщава "Ройтерс".

Арестите са били извършени при операции в 32 провинции на страната.

По-голямата част от заподозрените са били задържани в трите най-големи града в Турция - Анкара, Истанбул и Измир, уточни вътрешният министър Али Йерликая.

Той посочи, че операцията "Герои-34" е била проведена едновременно в цялата страна.

Турция задържа 16 обвинени във връзки с "Ислямска държава" след сблъсък в книжарница

Турция задържа 16 обвинени във връзки с "Ислямска държава" след сблъсък в книжарница

Книжарницата подкрепяла дейностите на ДАЕШ в Турция

"Няма да позволим на терористите да отворят очите си, за мира и единството на нашия народ. Ще продължим битката си с интензивните усилия на нашите сили за сигурност", написа той в социалната мрежа Х и сподели кадри от операциите, на които се вижда как полицията влиза в апартаменти и сгради и вкарва заподозрени в превозни средства.

"Ислямска държава" контролираше 1/3 от Ирак и Сирия в пика си през 2014 г. Въпреки че вече е отблъсната, тя продължава да извършва бунтовнически атаки.

Групировката е поела отговорност за редица нападения в цяла Турция, включително срещу нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., при което бяха убити 39 души.

През последните седмици турските власти засилиха операциите срещу "Ислямска държава" и кюрдските екстремисти, след като на 1 октомври последните взривиха бомба близо до правителствени сгради в Анкара.

Турция редовно провежда операции на територията си и в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която смята за терористична организация.

Лидер на "Ислямска държава" е задържан в Турция

Лидер на "Ислямска държава" е задържан в Турция

Предотвратена е терористична атака в Истанбул, чийто организатор е задържаният