Турската полиция е задържала 16 души, обвинени във връзки с терористичната групировка "Ислямска държава", след като протестиращи използваха пръчки и камъни срещу полицаи, опитващи се да затворят нелицензирана религиозна книжарница, предаде "Ройтерс".

Полицията се е опитала да затвори книжарницата в югоизточния град Бингол през нощта, уточниха от канцеларията на губернатора и добавиха, че магазинът е подкрепял дейностите на "Ислямска държава" в югоизточната ни съседка.

"Ислямска държава" извърши множество атаки в цяла Турция, включително срещу нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., при който бяха убити 39 души.

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"
Обновена

В Истанбул задържаха атентатора от "Рейна"

Заедно с него са арестувани още четирима души

"Екипи на нашата полиция се намесиха... докато атаки с пръчки и камъни бяха извършени срещу нашите сили за сигурност", се уточнява в изявлението на канцеларията на губернатора.

Заподозрените са били задържани за нападение на служител на реда, умишлено причиняване на наранявания и увреждане на публична собственост.

На кадри от операцията се вижда как десетки хора се сблъскват с полицията, използвайки пръчки, докато се чуват изстрели.

След неуспешния преврат през 2016 г. Турция разследва и съди десетки хиляди хора, обвинени в екстремистки връзки в репресия, която според правозащитни организации е използвана като предлог за потискане на инакомислието.

Правителството настоя, че действията му били необходими предвид сериозността на заплахите, пред които е изправена Турция.