Турските власти са заловили 2554 души като част от общонационална операция за борба с тероризма, започнала след като кюрдски екстремисти детонираха бомба близо до правителствени сгради в Анкара преди седмица. Това съобщава "Ройтерс", като цитира вътрешния министър Али Йерликая.

Властите са издирвали 12 от бегълците повече от 10 години,  91 са били издирвани от 5-10 години, а 2451 - по-малко от пет години, уточнява той.

Припомняме, че Турция заяви по-рано тази седмица, че всички мишени, принадлежащи на забранената милиция на Кюрдската работническа партия (ПКК) и милицията на сирийските кюрди, са легитимни цели за нейните сили. Това се случи, след като ПКК пое отговорност за бомбения атентат миналата неделя, който рани двама полицаи и уби двама нападатели.

Анкара съобщи, че нападателите са дошли от Сирия. Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, оглавявани от милицията, която Турция счита за терористична организация, свързана с ПКК, отрекоха това.

Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) смятат ПКК за терористична организация, но не и милицията.

След нападението Анкара предприе серия от въздушни удари и наземни атаки срещу цели на екстремистите в северната част на Сирия и Ирак, като същевременно засили операциите за сигурност у дома.

Йерликая каза в социалната медийна платформа X, че бегълците са били заловени като част от общонационална инициатива, наречена "Операция Герои".

Турция ликвидирала 58 кюрдски бойци в Северна Сирия

Турция ликвидирала 58 кюрдски бойци в Северна Сирия

Серия атаки срещу кюрдите след атентата в Анкара

"Няма да позволим на укриващи се престъпници да обикалят улиците ни. Решени сме да ги заловим и предадем на правосъдието", каза той, без да казва към кои групи принадлежат заловените.