Турция иска да изгони американските военнослужещи от военната авиобаза Инджирлик след изявлението на американския президент Джо Байдън, в което той нарече клането на арменците в Османската империя в началото на ХХ век като геноцид. Такова предложение направи председателят на турската Патриотична партия Догу Перинчек, съобщи ТАСС.

"Турските въоръжени сили трябва незабавно да установят пълен контрол над авиобазата Инджирлик и да върнат у дома американските военни, които са в нея, в рамките на 15 дни", призова Догу Перинчек.

Турция смъмри посланика на САЩ заради признаването на арменския геноцид

Турция смъмри посланика на САЩ заради признаването на арменския геноцид

Байдън нямал правно основание да го направи

В момента базата Инджирлик, разположена близо до едноименния град в провинция Адана, се използва както от турските, така и от американските ВВС и се счита за най-източната база на американските ВВС и командването на НАТО в Европа . Както отбелязва ТАСС, в Анкара на фона на натиска от Вашингтон и преди са възниквали дискусии за възможността за затваряне на авиобазата за американците, но турските политици все още не са стигнали до реални действия.

Байдън официално призна арменския геноцид в Османската империя на 24 април. Този жест беше посветен на Деня на паметта на жертвите на арменския геноцид. В изявлението си американският лидер отбелязва, че тези, които си спомнят жертвите на кланетата на този ден, се ангажират да "предотвратяват повторение на подобни зверства".

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

САЩ могат да останат без ключова база

В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара напълно отхвърля изявленията на американския президент относно признаването на геноцида. Според него подобни изказвания на Байдън са "изцяло и изцяло" базирани на популизма.