Посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфийлд е бил привикан в турското външно министерство снощи заради признаването на арменския геноцид от американския президент Джо Байдън.

Турското външно министерство съобщи, че заместник външният министър Седат Онал е казал на американския посланик, че ходът на Байдън нямал правно основание и е причинил "рана в отношенията, която трудно ще се възстанови".

Байдън призна геноцида над арменците

Байдън призна геноцида над арменците

По-рано вече информира Турция за решението си

"Нашата остра реакция беше изразена към посланика, той беше информиран, че смятаме това изявление за неприемливо, лишено от каквато и да е историческа и правна основа, поради което напълно го отхвърляме и категорично го осъждаме", подчерта източник от турското външно ведомство, цитиран от "Ройтерс".

На фона на напрежението между Вашингтон и Анкара, американското посолство в страната обяви, че дипломатическата мисия ще бъде затворена за рутинни услуги на 26 и 27 април, изтъквайки възможни протести.

Гърци, арменци и асирийци протестират в Сидни, Австралия да признае турски геноцид

Гърци, арменци и асирийци протестират в Сидни, Австралия да признае турски геноцид

За системно унищожение на над 3 милиона християни между 1913 и 1923 година

"Демонстрации или протести могат да се случат след изявлението на Белия дом на 24 април, припомнящо живота на всички загинали в арменския геноцид от османската епоха. Като предпазна мярка посолството на САЩ в Анкара, генералното консулство на САЩ в Истанбул, консулството на САЩ в Адана и консулската служба на САЩ в Измир ще бъдат затворени за обслужване на американски граждани и визови услуги в понеделник (26 април) и вторник (27 април)", се посочва в изявление на посолството.

Признаването на геноцида от САЩ стана в деня, в който арменците възпоменават жертвите на убийствата от Османската империя през 1915 г.

Турция беснее след решение на холандския парламент за арменския геноцид

Турция беснее след решение на холандския парламент за арменския геноцид

Необвързващото предложение правно бе прокарано в долната камара на холандския парламент