Гръцките, арменските и асирийските общности в Сидни и Мелбърн се събраха днес, за да окажат натиск върху австралийския премиер Скот Морисън да признае османо-турския геноцид в началото на 20-ти век, съобщава "Грийк сити таймс".

Протестът е започнал в The Domain в Сидни и е преминал към кметството на Сидни, където са изнесени съвместни речи и молитви.

Събитието е в същия ден, когато се очаква Джо Байдън да стане първият президент на САЩ, признал османо-турския геноцид.

Милион гърци са унищожени в стремежа на турците, за да създадат "Турция за турците", където няма място за гърци, арменци и асирийци, пише медията. Това системно унищожение е на над 3 милиона християни, избити от ръцете на турците между 1913 и 1923 година.

Въпреки че арменският геноцид е известен по целия свят благодарение на упоритата работа на диаспорните общности на Армения, гръцкият геноцид е по-малко известен.

Това се дължи най-вече на това, че Гърция е претърпяла други травми след геноцида, включително окупация през Втората световна война, Гражданската война и турското нашествие в Северен Кипър през 1974 г.

Гръцката диаспора не се е мобилизирала толкова ефективно, колкото арменците, за да създаде информираност за гръцкия геноцид. Митинг се провежда и на площад Федерация в Мелбърн.

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Двамата са разговаряли по телефона