Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи на турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган, че смята да признае за геноцид избиването на арменците в Османската империя през 1915 г. Двамата разговаряха по телефона, съобщи CNN с позоваване на собствени източници.

Предшествениците на Байдън в Белия дом избягваха думата "геноцид", за да не влошат отношенията си с Турция, която е ключов съюзник в рамките на НАТО.

В прессъобщението, публикувано от Белия дом във връзка с разговора между двамата президенти, не се споменава, че е обсъждана темата за геноцида. Посочва се, че те са се споразумели да се срещнат по време на форума на НАТО през юни в Брюксел.

CNN напомня, че Байдън често е общувал с Ердоган в качеството си на вицепрезидент, включително след неуспешния опит за преврат в Турция.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. Век по-късно Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са били на брой.

Байдън признава геноцида над арменците в събота?

Байдън признава геноцида над арменците в събота?

Вероятно това решение ще обтегне отношенията с Турция

Байдън е казал на Ердоган, че се интересува от преодоляване на разногласията, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от "Дойче веле".

"Президентът Байдън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изразявайки своя интерес към конструктивни двустранни отношения с разширени области на сътрудничество и ефективно управление на разногласията", се казва в изявлението.

В изявление на турското председателство се казва, че Байдън и Ердоган са съгласни относно "стратегическия характер на двустранните отношения и значението на съвместната работа за изграждане на по-голямо сътрудничество по въпроси от взаимен интерес".

Ердоган се радваше на добри отношения с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Изчакването на Байдън от три месеца след встъпването си в длъжност през януари да се обади на Ердоган, се счита за тревожен знак в Анкара.

По време на предизборната си кампания Байдън бе казал, че ще почете 1,5 милиона арменци, загубили живота си в последните години на Османската империя, и ще признае жестокостите като геноцид. Законодателите и арменските американски активисти лобираха за това.

Представители на "Асошиейтед прес" заявиха, че Байдън иска да разговаря с Ердоган, преди официално да признае арменския геноцид.

Анкара заяви, че подобно признание би било удар по и без това обтегнатите връзки между двата съюзника от НАТО. По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че ходът на Байдън ще влоши двустранните отношения. "Ако САЩ искат да влошат отношенията, решението е тяхно".

Турция беснее след решение на холандския парламент за арменския геноцид

Турция беснее след решение на холандския парламент за арменския геноцид

Необвързващото предложение правно бе прокарано в долната камара на холандския парламент