Президентът Джо Байдън вероятно ще признае арменския геноцид, предаде АП. Това ще се случи официално в събота, когато ще бъде отбелязана 106-та годишнина от събитията. Това той обеща още като кандидат-президент и бе подложен на натиск в страната му да го направи.

Но това решение може допълнително да усложни и без това напрегнатите отношения с турския лидер Реджеп Ердоган. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди администрацията на Байдън, че признаването ще навреди на връзките между САЩ и Турция. 

Двупартийна група от повече от 100 членове на Камарата на представителите в Конгреса в сряда подписа писмо до Байдън, в което го призова да стане първият президент на САЩ, който официално признава геноцида.

"Срамното мълчание на правителството на Съединените щати относно историческия факт на арменския геноцид продължава твърде дълго и трябва да приключи", пишат представителите. "Призоваваме ви да изпълните ангажиментите си и да говорите истината."

105 години от геноцида над арменците

105 години от геноцида над арменците

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в сряда заяви, че президентът ще каже повече в събота.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. Сто години след това Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са били на брой.

Армения твърди, че 1,5 милиона души са били убити по време на Първата световна война при разпада на Османската империя. Това твърдение се подкрепя от няколко други страни.

Турция твърди, че между 300 000 до 500 000 арменци и поне толкова турци умират по време на гражданско неподчинение, когато арменците се надигат срещу техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите руски войски.

Въпреки че почита паметта на загиналите, Анкара реагира гневно на решението на световни лидери за признаване на геноцид и смята това за опит за натиск.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В САЩ 42 от 50-те щата и Сенатът признават геноцида.

Турция смъмри посланика на САЩ в Анкара за признатия геноцид над арменците

Турция смъмри посланика на САЩ в Анкара за признатия геноцид над арменците

След решението на Сената на САЩ