Турция заклейми предложение, прокарано от парламента на Нидерландия, с което се призовава правителството да признае избиването на арменци по време на Първата световна война за геноцид, информира АФП.

Необвързващото предложение правно бе прокарано в долната камара на холандския парламент.

"Това решение...цели да пренапише историята, основавайки се на политически мотиви, което няма сила", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Турция.

Смъртта на 1,5 милиона арменци от ръцете на османските сили между 1915-1917 г. официално е признато за геноцид от редица държави, включително Франция и Русия, но Турция го отхвърля.

Анкара се защитава, че не е имало геноцид и че двете страни са извършили зверства по време на войната.

През 2018 г. холандските депутати подкрепиха с мнозинство решение за приемане на фразеологията.

Но холандското правителство се въздържа от превръщане в официална политика, като подчерта, че ще я приеме, след като бъде одобрено от международното право с резолюция на ООН или решение на международен съд.

На гласуването вчера холандският парламент призова правителството да обяви клането за геноцид.

Анкара и Хага имат обтегнати отношения, особено след като холандските власти забраниха на турски министри да агитират сред турски граждани, които живеят в Нидерландия. Агитирането щеше да е във връзка с кампанията за референдум за промени в конституцията на Турция през 2017 г.