Турция затвори въздушното си пространство за руски военни и цивилни полети до Сирия, след като уведоми Москва. Това каза в събота външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Daily Sabah.

Турция създава лоукост авиокомпания за руски туристи

Турция създава лоукост авиокомпания за руски туристи

Четири самолета боинг ще летят до Русия

"Даваме разрешения на интервали от три месеца. Последният беше до април", каза министърът в интервю за пресата по време на полета си за Латинска Америка, като посочи, че президентът Реджеп Ердоган е информирал руския си колега Владимир Путин. Оттук нататък полетите спират, добави Чавушоглу, като каза, че процесът се провежда чрез диалог както по Конвенцията от Монтрьо, така и по други въпроси.

"Ако една компания иска да прави бизнес, трябва да спазва нашето и международното право", добави министърът.

Външният министър засегна и преговорите между Русия и Украйна, като каза, че има "изчерпателен текст" в работата, както и задкулисна дипломация. "Виждаме също, че има проект за съвместна декларация в този процес. Фокусът е върху безпристрастността, сигурността и гаранциите", добавя, че Путин и украинският президент Владимир Зеленски ще трябва да стигнат до окончателното решение.

Турция отменя полети от и до Русия и Беларус

Турция отменя полети от и до Русия и Беларус

До 31 май

Турция е една от най-активните страни, които работят за осигуряване на постоянно прекратяване на огъня между Украйна и Русия с роля на посредник за намиране на решение и постигане на мир в кризата в Украйна.

Със своите приятелски отношения както с Русия, така и с Украйна, Турция спечели похвали за усилията си да сложи край на войната.

Турция преговаря за среща Путин - Зеленски, но подхожда с реализъм

Турция преговаря за среща Путин - Зеленски, но подхожда с реализъм

Срещата зависела най-вече от съгласието на руския президент