Диалогът с Русия ще се засили, след като ситуацията в Източна Украйна, където военните действия продължават, стане по-ясна. Това каза в интервю за "Анадолската агенция" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и член на преговорния екипа от украинска страна.

Според Подоляк руската армия е предприела нов мащабен опит за настъпление не само в Донецка и Луганска области, но и в посока Харков. Тежките боеве ще продължат в Източна Украйна през следващите седмици.

"В резултат на това ще стане ясно дали руснаците ще могат да се бият или не. Не изключвам това да бъде последвано от нова фаза на активна дипломация. Тогава руската страна ще се опита да продължи диалога", сигурен е Подоляк.

В същото време той отбеляза, че напоследък процесът на преговори е много труден. "Като цяло преговорите вървят много трудно, защото активните военни действия продължават", каза представителят на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Той призна, че ужасната картина, оставена от руската армия след изтеглянето от Киевска област на Украйна, включително в градовете Буча, Ирпин, Гостомел, Макаров, се е отразила на преговорния процес.

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Кметът предупреждава жителите засега да не се връщат в града

Също така, според Подоляк, ситуацията Мариупол, който е блокиран от руската армия, оказва влияние върху преговорите. "От този град с население до около 500 хиляди души на практика не е останало нищо. 90 процента от сградите са в руини. Бомбардировките на града, на цивилното население продължават. В Мариупол са останали не повече от 40-50 хиляди души. Те (Русия) се опитват да изтрият този град от лицето на земята", подчерта той.

Подоляк не изключи, че за прекратяване на войната ще е необходима среща между президентите на Украйна и Руската федерация. "Със сигурност такъв сценарий (среща на лидерите - бел. ред.) не е изключен. За да се сложи край на войната, ще е необходима среща между лидера на окупационната страна Русия и президента на Украйна Зеленски ", каза той.

По отношение на ролята на Турция в преговорния процес Подоляк отбеляза, че Анкара е положила важни усилия за прекратяване на войната и Киев й е благодарен за това.

"Република Турция се превърна в много активен посредник. Анкара пое голяма отговорност. Русия често пренебрегва международните принципи и стандарти, като непрекъснато се опитва да ги нарушава", подчерта съветникът на кабинета на президента на Украйна.

Той припомни, че най-продуктивният от всички етапи на украинско-руските преговори се състоя в Истанбул благодарение на активните усилия на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу. "Благодарение на усилията на Турция постигнахме положително развитие в Истанбул, но последвалите събития... Руската федерация показа на масата за преговори, че е труден противник. Ние сме за продължаване на посредничеството на Турция. Действията на турската страна изглеждат много, много ефективни. Несъмнено срещата в Истанбул беше най-продуктивната от всички кръгове на диалога", каза Подоляк.

Подоляк обърна внимание и на инициативата на Турция да предостави кораб за евакуация на цивилни от Мариупол.

"Ние сме наясно, че краят на войната е много важен и за Турция. Войната в Черноморския регион е голям риск както от търговска, така и от военна гледна точка. Ето защо според мен Турция днес е страна с голям потенциал за посредничество", каза той.

Относно западните санкции срещу Русия Подоляк отбеляза, че ограниченията срещу Москва вече засягат руската икономика. "Да, тези санкции са много ефективни, много твърди, наистина за кратък период от време те стесниха финансовите възможности на Русия", каза той.

В същото време той посочи, че Москва продължава да получава големи приходи от износ на енергоносители, така че, според него, е важно да се ограничи продажбата на петрол и газ от Руската федерация.

Подоляк заключи, че Киев ще продължи да използва военни и политически лостове, за да спре Москва. "Страната ни използва всички налични възможности, за да сложи край на войната," подчерта той.

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Ние нямаме претенции към чужди територии, но няма да се откажем от нашите