Шефът на Европейския съюз Доналд Туск обвини американския президент Доналд Тръмп, че в против "силна и обединена" Европа, съобщава АФП.

Тукс предупреди и за появата на "националистически фронт" на изборите за ЕС следващата година.

Неговите коментари са вследствие на критиките от страна на Тръмп към изявлението на Макрон за предложенията му за европейка армия.

"За първи път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към обединена Европа", подчерта Доналд Туск в речта си в родната си Полша.

"Говоря за факти, а не за пропаганда", допълни Туск.

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Гневен заради идеята за европейска армия…

Председателят на Съвета на ЕС преди това изрази страховете си, че Тръмп се опитва да свали постановлението след Втората световна война, а американският лидер веднъж нарече ЕС враг в търговията.

В интервю, публикувано от полската вестник "Газета Вюрцза", Туск също заяви, че вярва, че Тръмп иска свят със "Съединените щати от една страна, а от друга - с различна колекция от други страни".

Припомняме, че Тръмп критикува по-рано изявлението на Макрон за европейска армия, но днес зае по-умерена позиция. Френският президент също се опита да облекчи реда, като приветства "голямата солидарност" между двете страни.

ЕК определя като преждевременно изказването на Макрон за ЕС армия

ЕК определя като преждевременно изказването на Макрон за ЕС армия

Нужни са обсъждания, подготовка и ресурси, коментира Маргаритис Схинас

С поглед към изборите за Европейски парламент през май, Туск предупреди за неотложността на националистическия фронт, който се противопоставя на самия ЕС.

"Не може да се изключи, че ще бъдат представени два потока, единият антиевропейски и съсредоточен върху национализма, а вторият, който иска да стимулира възможно най-много за интеграция в ЕС".

Бившият полски министър-председател коментира и нарастващото антиевропейско настроение в няколко столици, като заяви, че някои сили искат "конфликт, а не сътрудничество.

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Тръмп отговоря, че ще помогне на Европа в отбраната при справедливи условия

Без да споменава имена, Туск критикува и полските лидери за позицията си по отношение на Европа, след като тази седмица предупреди, че политиките на евроскептичната управляваща партия носят риск от "полилей".

"Тези, които се противопоставят на силното полско присъствие в Европа, са фактически против нашата независимост", изтъкна той.