Френският президент Еманюел Макрон вярва, че европейската отбрана трябва да бъде "по-добра", коментира той пред американския президент Доналд Тръмп, който пристигна в Елисейския, за да се срещне с френския си колега, съобщава АФП.

Тръмп от своя страна заяви, че САЩ искат "да видят Европа силна и да й помогнат", включително в сферата на отбраната, "но трябва да бъде при справедливи условия".

"Аз, разбира се, ще споделя с президента Тръм моите предложения относно европейския стратегически потенциал за отбрана и необходимостта от поемане на по-голям дял от разходите в НАТО", допълва Макрон.

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Тръмп обвини Макрон, че иска да гради армия срещу САЩ

Гневен заради идеята за европейска армия…

Тръмп критикува по-рано изявлението на Макрон за европейска армия, но днес зае по-умерена позиция. "Аз съм в Париж и се готвя да отпразнувам края на Първата световна война. Има ли нещо по-добро за празнуване, от края на война, по-специално тази, която беше една от най-кървавите и най-лошите за всички времена", написа Тръмп в Туитър.

Американският лидер и съпругата му Мелания са за втори път на посещение в Париж след юли 2017 г., когато Тръмп бе гост на Макрон по време на честванията за "Денят на Бастилията". 

"Много се радвам да приветствам президента Тръмп в Париж. В наши дни ние празнуваме приятелството и солидарността между нашите държави. Ще обсъдим много общи теми - Иран, Сирия, търговски въпроси, Африка, НАТО и сътрудничество в областта на отбраната", коментира Макрон.

Според Тръмп, "има напредък в търговските преговори между САЩ и ЕС по тарифите за внос на стомана и алуминий. Ще видим дали можем да продължим напред", добави американският президент.

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Трябва да сме наясно кои сме и през какво минаваме, трябва ни и общоевропейска армия