Републиканските сенатори в Съединените щати трябва да се засрамят, че са блокирали помощта за Украйна на стойност 60 милиарда долара. Това заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи бившият американски президент Роналд Рейгън ще се "обърне в гроба".

Вчера републиканците в Сената на САЩ отхвърлиха двупартийното усилие за укрепване на граничната сигурност, чието преговаряне отне месеци, но заявиха, че все още могат да одобрят помощни пакети за Украйна и Израел, които бяха обвързани в споразумението.

"Скъпи републикански сенатори на Америка. Роналд Рейгън, който помогна на милиони от нас да си върнем свободата и независимостта, сигурно се върти в гроба си днес", написа Туск в социалната мрежа X. "Засрамете се".

Полша е един от най-верните съюзници на Украйна, откакто Русия нахлу в страната през 2022 г.

Помощта за Украйна върви към провал в Сената

Помощта за Украйна върви към провал в Сената

Републиканците не са склонни да дадат победа на Байдън по въпросите за миграцията

Републиканецът Роналд Рейгън беше 40-ият президент на Съединените щати в периода между 1981 и 1989 г. Той беше известен с твърдата си позиция срещу Съветския съюз, наричан от него "империята на злото".

В продължение на месеци американските републиканци настояваха, че всяка допълнителна помощ на САЩ за Украйна и Израел трябва да е насочена и към големия брой мигранти, пристигащи на границата между САЩ и Мексико - основен проблем на избирателите.

Доналд Тръмп - безспорно фаворитът за кандидат на републиканците за президент, заяви, че ще поиска от европейските съюзници да възстановят на САЩ боеприпаси на стойност около 200 милиарда долара, изпратени на Украйна.

Това породи опасения, че финансирането на САЩ за Киев във войната срещу Русия ще спре напълно при евентуално ново управление на Тръмп.

The Hill: Конгресът на САЩ може да раздели помощта за Украйна от въпроса с границите

The Hill: Конгресът на САЩ може да раздели помощта за Украйна от въпроса с границите

Това заявил Майк Джонсън по време на разговор с европейски парламентаристи