Социалната мрежа Twitter закри хиляди свързани с държавата профили в Китай, които са разпространявали пропаганда и са опитвали да опровергаят доказателства за нарушаването на човешките права в Синдзян, предаде "Гардиън".

Имало е подставени и автоматизирани акаунти, както и фалшиви уйгурски профили със снимки и свидетелства за "щастливия живот" в региона. Целта е била да се разсеят доказателствата за дългогодишната кампания срещу уйгурите (мюсюлманско малцинство, живеещо основно в Синдзян), включваща лагери за интерниране, програми за превъзпитание, принудителен труд и стерилизация.

Пропагандните мрежи са споделяли общи теми и съдържание, но често са използвали пренасочени акаунти, посветени на порнография или корейски сапунени опери. Twitter е забранен на територията на Китай, но длъжностни лица често управляват акаунти в чужбина. 

Изтекоха документи, свързващи висши китайски лидери с репресиите срещу уйгурите

Изтекоха документи, свързващи висши китайски лидери с репресиите срещу уйгурите

Включително президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян

Закритите сега профили, свързани с китайския държавен апарат, са две групи. По-голямата е мрежа от 2048 акаунта, които разпространяват разкази на Китайската комунистическа партия за Синдзян. Втората група е от 112 акаунта, свързани с Changyu Culture - частна компания, която - според твърдения на чуждестранни организации - е наета от регионалния орган на Синдзян да създава видеоклипове на уйгури, подкрепящи правителството.

Идентифицирани са над 30 000 туита от всяка мрежа, определящи доказателствата за репресии срещу уйгурите като "лъжи" или споделящи видеа с "истината" за Синдзян. Част от тях са атакували и чужди политици.