Тази седмица социалната мрежа Twitter Inc е спряла няколко акаунта, създадени за споделяне на изявления от нова част от уебсайта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Доводът е, че те нарушават правилата му срещу избягването на забрана за ползването на акаунти там.

Тръмп имаше над 88 милиона последователи, както и множество други социални медийни платформи, преди да бъде изтрит след смъртоносната обсада на Капитолия на САЩ от негови поддръжници. От "Фейсбук" предприеха същите действия.

Тръмп се завръща в социалните мрежи със своя собствена платформа

Тръмп се завръща в социалните мрежи със своя собствена платформа

Щял да привлече "десетки милиони" нови потребители

Във вторник към сайта на Тръмп беше добавена страница, наречена "От бюрото на Доналд Дж. Тръмп", където той публикува съобщения, които могат да бъдат споделяни от аудиторията му както в Twitter, така и във Facebook.

"Както е посочено в нашата политика за избягване на забрани, ще предприемем действия по принудително изпълнение на акаунти, чието очевидно намерение е да замени или популяризира съдържание, свързано със спрян акаунт", заяви говорител на Twitter в изявление. Представител на Тръмп заяви, че нямат нищо общо със спрените акаунти, които включват @DJTDesk, @DJTrumpDesk, @DeskofDJT и @ DeskOfTrump1.

Twitter, който заяви, че забраната за Тръмп е постоянна, дори ако той се кандидатира отново за президент, заяви, че потребителите могат да споделят съдържание от страницата на Тръмп, стига да не нарушава правилата. В сряда надзорният съвет на Facebook Inc потвърди спирането на профила на Тръмп, но заяви, че компанията не е трябвало да я прави безсрочна. Бордът даде на Facebook шест месеца, за да реши пропорционален отговор. Тръмп планира да пусне собствена платформа за социални медии, каза съветник.

Facebook окончателно блокира профила на Тръмп

Facebook окончателно блокира профила на Тръмп

Това реши "Върховният съд" на "Фейсбук"