В Белград комисарят за бежанците и миграцията и доброволци се опитват да убедят мигрантите да отидат в приготвените центрове, вместо да остават в паркове и градинки при очакваното силно застудяване. Това съобщи сръбският Блиц.

Комисар Иван Мишкович заяви, че малцина са тези, приемат офертата. Подсилено е присъствието на медицинския екип, както и грижата за непълнолетни. Ежедневно около 40 служители на службата по работа с бежанци и мигранти обикалят улиците на Белград и убеждават мигрантите, които са предимно от Близкия изток, да отидат в лагерите.

Според Мишкович, зачестяват отказите на мигранти да бъдат прибирани в центровете. Причината е и дори заради факта, че много от тях очакват връзка с трафиканти на хора, които да ги извозят към Западна Европа.

Независимо от това властите не обмислят насилствено прибиране на хората от парковете и градинките. В Белград дори е създадена специална зона с безплатен интернет на едно от местата, обитавани от бежанците.

"Сътрудничим си с няколко организации, които предлагат помощ да транспортират мигранти. Предлагаме им помощ и всеки, който иска да може да се настани в един от центровете за приемане", допълни Мишкович.