Синът на бившия президент на Германия Рихард фон Вайцзекер е намушкан фатално в Берлин, съобщава "Гардиън".

Фриц фон Вайцзекер е изтъкнат лекар и ръководител на частна берлинска клиника, нападнат е докато изнася медицинска лекция във вторник вечерта.

Полицията съобщава, че 57-годишен мъж е арестуван и разпитан. Мъжът не е известен на полицията и не смятат, че е пациент в клиниката, мотивът е неясен. Предстои той да се яви пред съдия в сряда.

Свидетели коментира, че нападателят е седял в първия ред на препълнената зала, докато фон Вайцзекер говори пред колеги и пациенти. Мъжът се хвърля към него с нож и го намушка многократно.

Полицай в публиката се опитва да го спре, но е тежко ранен, съобщават властите. Около 20 души от публиката атакуват нападателя, докато се опитва да избяга.

59-годишният Фон Вайцзекер е изнасял лекция за чернодробните мазнини в клиниката "Шлоспарк", където е ръководил отделението по гастроентерология. Той бе най-малкият от четирите деца на Рихард фон Вайцзекер и съпругата му Мариан.

Рихард фон Вайцзекер е президент между 1984 и 1994 г., а преди това е кмет на Берлин в продължение на три години. Той е смятан за един от най-уважаваните политици в Германия след войната, починал през 2015 година.

Близйият приятел на Фриц фон Вайцзекер, Кристиан Линднер, лидер на партията "Свободни демократи", го нарече "пламенен лекар и добър човек".

Атаката е най-новата от поредица нападения с ножове в Германия, включително почти фаталното намушкване на кмета на Кьолн Хенриет Рекер през 2015 г. и убийството на мъж в Кемниц, което предизвика антимигрантски бунтове през 2018 г.

Експерти коментира, че все повече хора носят ножове в Германия.

Германската статистика на престъпленията не събира информация конкретно за престъпленията с ножове, въпреки че властите твърдят, че работят върху изготвянето на статистически данни в цялата страна до 2022 г. на фона на нарастващите притеснения по въпроса.

14 ранени в Германия при нападение с нож в автобус
Обновена

14 ранени в Германия при нападение с нож в автобус

Нападателят е задържан