Ливански цивилен беше убит в четвъртък близо до границата с Израел. Това съобщава "Ройтерс", като цитира източници от ливанските служби за сигурност и мироопазващите сили на ООН UNIFIL в район на границата, където израелските сили и ливанската групировка "Хизбула" са имали тежка размяна на огън.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" в четвъртък заяви, че е изстреляла ракети по израелска позиция в село Манара и че Израел е отговорил с обстрел. Израелски самолети удариха трима души в Ливан, които се опитаха да изстрелят противотанкови ракети към Израел, се казва в изявление на военните по-късно в четвъртък.

Трансграничните удари бяха последните от вълната на насилие по границата от 17 години.

Израел нанесе нови удари срещу "Хизбула"

Израел нанесе нови удари срещу "Хизбула"

Поразен е паметник на ключов ирански генерал

"Ливанските въоръжени сили поискаха помощ от UNIFIL за седем души, блокирани близо до Синята линия, близо до гробницата на Шейх Абад, по време на значителна размяна на огън през Синята линия", каза говорителят на UNIFIL Андреа Тененти.

Той каза, че UNIFIL са се свързали с израелската армия, за да поискат прекратяване на огъня, за да спаси групата.

"За съжаление един човек загуби живота си по време на този инцидент, а другите бяха успешно спасени", каза Тененти.

Ливански източник по сигурността каза, че ливанският цивилен е бил убит от израелски огън и друг човек е бил ранен. Инцидентът е около Хула, който се намира в район от другата страна на границата с Манара, каза източникът.

Трансграничната размяна на огън избухна от 7 октомври, когато палестинската групировка "Хамас" атакува Южен Израел и израелските сили започнаха контраофанзива срещу Газа.

Подкрепяната от Иран "Хизбула", съюзник на "Хамас", който води война с Израел през 2006 г., казва, че 13 от нейните бойци са били убити досега в Южен Ливан от 7 октомври насам при избухването на северната граница на Израел.

"Хизбула" каза, че нейните бойци са ударили израелската позиция в Манара в четвъртък с управляеми ракети. Той също така каза, че неговите бойци са атакували четири други израелски позиции в граничната зона в четвъртък.

Израелските военни казаха, че бойци в Ливан са изстреляли най-малко две противобронови ракети срещу Израел, удряйки граничното село Манара, без да причинят жертви. По-късно военните казаха, че са ударили наблюдателни пунктове на Хизбула и друга инфраструктура.

"Хизбула" заяви, че е напълно готова да допринесе за конфликта с Израел. Но източници, запознати с нейното мислене, казват, че атаките ѝ по границата са предназначени да държат израелските сили заети, без да отварят голям нов фронт.

Пентагона предупреди Хизбула да спре атаките от Ливан

Пентагона предупреди Хизбула да спре атаките от Ливан

Петнагонът подрекпя доставки на хуманитарна помощ за цивилни в Газа

Министърът на отбраната на Израел каза на 15 октомври, че Израел няма интерес да води война на своя северен фронт и че ако Хизбула се въздържи, тогава Израел също ще запази ситуацията по границата такава, каквато е.