Един войник е бил убит, а друг е бил ранен в Източна Украйна. Това съобщиха от украинската армия, след като тя обвини сепаратистите, че нарушават новото споразумение за спиране на огъня, обявено през уикенда, съобщава "Франс прес".

Говорителят на украинската армия Леонид Матюхин уточни, че проруските сепаратисти са обстрелвали украинските военни "по всички фронтове", което е довело до смъртта на един войник и до раняването на друг през последните 24 часа.

Но военният говорител от самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин е изтъкнал пред АФП, че примирието до голямо степен е било спазено след полунощ, като "почти никакви нападения" не е имало.

Новите сблъсъци хвърлят сянка върху новото споразумение за спиране на огъня, след като външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция проведоха разговори в Мюнхен в събота.

Споразумението донесе нови надежди за край на 34-месечния конфликт, в който близо 10 хил. души бяха убити.

Конфликтът се разгоря отново по-рано този месец, като няколко десетки души бяха убити около град Авдеевка, след като и двете страни преместиха тежки оръжия напред. Според споразумението от Минск, което беше постигнато в беларуската столица през 2015 г., воюващите страни трябва да изтеглят тежкото въоръжаване, за да се създаде буферна зона по протежение на фронтовата линия.

И двете страни многократно нарушиха споразумението от Минск и е постигнат малък напредък към политическо решение на конфликта.

Украйна обвинява съседката си Русия за започване на война като отмъщение за свалянето от власт на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович през 2014 г.

Русия отрича каквато и да е роля в конфликта.