Израелските войски убиха в четвъртък най-малко четирима палестинци по време на престрелка в град на Западния бряг. Това съобщи АФП, като цитира палестински служители.

Стрелбата дойде по време на последните нападения, които армията извършва почти ежедневно през по-голямата част от тази година в окупирания Западен бряг след поредица от смъртоносни атаки срещу израелци.

Нарастващото насилие предизвика глобална тревога.

Палестинец уби двама израелци на Западния бряг

Палестинец уби двама израелци на Западния бряг

Още четирима души са ранени

Израелските сили обявиха, че няма пострадали войници при размяната на огън с екстремистите в град Дженин, крепост на твърдолинейни фракции. Войските са отишли, за да задържат  заподозрени в участие в терористична дейност, според израелската армия.

"Войниците са са отговорили с жив огън на атака", се казва в изявление на армията.

Групировка "Ислямски джихад" заяви, че нейните бойци са участвали в ожесточени сблъсъци с израелските сили в северния град на Западния бряг.

Махмуд ал-Саади, ръководител на Палестинския червен полумесец в Дженин, каза пред АФП, че екипажът на линейката е бил обстрелян "от сграда, в която са присъствали израелски снайперисти", докато е евакуирал ранен човек. Израелските военни казаха пред АФП, че не са запознати с подобни твърдения.

Тази година са загинали най-малко 26 израелци и най-малко 150 палестинци в Израел и Западния бряг.

Палестинският премиер Мохамад Щайе призова международната общност "да защити нашия народ" на фона на продължаващото кръвопролитие.

Израелски войници застреляха палестинка на Западния бряг

Израелски войници застреляха палестинка на Западния бряг

Те са открили огън по автомобила, в който тя е пътувала

Европейският съюз (ЕС) заяви в събота, че е силно загрижен от нарастващото ниво на насилие. Говорител на Държавния департамент на САЩ също призова всички страни да направят всичко по силите си за деескалация на ситуацията.