Артьом Назаров, един от хилядите руснаци, задържани от полицията по време на протестите против Кремъл в събота, все още е бил в ареста около 40 часа по-късно, когато е научил, че колежът му е решил да го уволни за "аморална" дейност, съобщава "Ройтерс".

44-годишният старши учител по драма уточни, че полицията го е задържала на протеста в Москва, след като десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да поискат от Кремъл освобождаването на хвърления в ареста опозиционен политик Алексей Навални.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

Полицията заяви, че протестите били незаконни и арестува над 4000 души.

Назаров, който е бил задържан в ареста до понеделник, когато съдът го е глобил с 10 000 рубли (132 долара), разбрал внезапно, че Институтът за театрално изкуство в Москва е решил да го уволни чрез работен чат в WhatsApp.

Уволнението илюстрира рисковете, които демонстрантите поемат, участвайки в антикремълска протестна дейност, след като полицията предприе репресии срещу най-видните сподвижници на Навални и образува наказателни производства.

Руската полиция арестува брата на Навални, обискира над 10 адреса на негови следовници

Руската полиция арестува брата на Навални, обискира над 10 адреса на негови следовници

Задържана е и юристката на ФБК Любов Собол...

Дмитрий Томилин, ректорът на института, който публично подкрепя президента Владимир Путин, обясни уволнението на Назаров на сайта на института.

"Актът на учителя да извърши умишлено престъпление по никакъв начин не съответства на морала или етиката на учител и според мен е аморален акт", настоя ректорът.

Назаров е казал пред "Ройтерс", че първоначално не е планирал да присъства на протестите, но е решил да отиде, след като синът му е отишъл, и е почувствал, че не може да стои безучастен.

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Навални вече е по-популярен от Путин в руската търсачка Яндекс

Търсенията "Навални" са над 9.6 млн, за „Путин” - 8.7 млн...

"Иска ми се Русия да е европейска страна и държава, от която да не се срамувам... А с течение на времето има все повече и повече причини да се срамувам. И ме боли дълбоко", изтъкна той.

Поддръжниците на Навални планират да организират нов протест в неделя. Назаров отбеляза, че не е сигурен дали ще присъства.

"Да живееш в страна, която се спуска в бездна на нелепост и страх, е много по-страшно от това, което ми се случи или би могло да ми се случи там (в неделя)", подчерта уволненият учител.

Навални отбеляза точки в конфликта с Кремъл

Навални отбеляза точки в конфликта с Кремъл

Дясната ръка на Навални определи протестите като "исторически"