Учителите в Англия и Уелс ще стачкуват през февруари и март с искания за по-високо заплащане. Това обяви Националният образователен синдикат, цитиран от BBC.

Националните стачки са насрочени за 1 февруари, 15 и 16 март. Обявени са и няколко дати за регионални протести.

Учителите в Шотландия започнаха да стачкуват още преди Коледа. В понеделник започнаха 16-дневни действия, като всеки ден участваха училища в две местни власти.

В Северна Ирландия учители от пет синдиката продължават да предприемат други действия, освен стачка.

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

Тя ще продължи до 8 януари

Най-големият образователен синдикат в Обединеното кралство представлява правата на около 300 000 членове на учители и помощен персонал в Англия и Уелс.

Министърът на образованието заяви, че планира да се срещне с синдикални лидери по-късно тази седмица.

От директорите на учебните заведения се очаква да предприемат всички стъпки, за да са отворени училищата за възможно най-много ученици по време на стачката, според насоките на Министерството на образованието.

Повечето учители в държавните училища в Англия и Уелс са получили 5% увеличение през 2022 г. Но според синдиката, това всъщност е намаление на заплатите, поради високата инфлация от над 10 процента в страната.

"Даунинг стрийт" призовава учителите първо да обсъдят проблемите си, преди със стачни действия да застрашат образованието от децата.

"Ще продължим да призоваваме учителите да не стачкуват, тъй като знаем какви значителни щети бяха нанесени на образованието на децата по време на пандемията и със сигурност не искаме това да се повтори", заяви говорителят на премиера във вторник.

Стачка на Бърза помощ във Великобритания

Стачка на Бърза помощ във Великобритания

Властите ангажираха армията

Припомняме, че учителите са поредните, които стачкуват в страната. Протести предприеха здравните и транспортни служители.