Учителските синдикати в Панама обявиха обща тридневна стачка с искане правителството да разгледа списък с техните предложения. Това съобщи АП.

Членовете на профсъюза заявиха, че протестите са свързани с това, че правителството не е отговорило на предложения списък от 32 антикризисни мерки. Тя включва, наред с други неща, замразяване на цените на храните и горивата, борба с безработицата и подкрепа за образованието.

Акциите в панамската столица започнаха на 6 юли. Към учителите се присъединиха и шофьори, ученици, земеделски производители, строителни работници и представители на коренното население.

От своя страна панамското министерство на образованието обяви, че на 7 юли ще се проведе среща с представители на профсъюзите, на която ще бъдат разгледани техните искания.

По-рано президентът на Еквадор Гилермо Ласо заяви, че правителството ще намали цените на бензина и дизела, което беше едно от основните искания на антиправителствените протести, които продължават вече две седмици в страната.

Съобщава се, че председателят на Аржентинското земеделско дружество Николас Пино е заявил, че местните земеделски производители ще започнат общонационална стачка на 13 юли поради недостиг на дизелово гориво в страната.