В Русия продължава работата по създаването на безпилотни морски подводни и кораби. Това разкри пред "Газета.Ру" високопоставен източник в руския военно-индустриален комплекс. Този подход към въоръжената борба в морето преобръща цялата концепция за размерите на надводните кораби.

Например командният пункт поставя обща задача - да се унищожи ударната група на вражески самолетоносач. Изкуственият интелект, който ще контролира рояка от подводни дронове, решава този проблем в съответствие с много специфични и постоянно променящи се обстоятелства. Той събира и анализира информацията. Подготвя плана за атаката. Провежда я и оценява нейното изпълнение.

Всичко това ще бъде направено от изкуствен интелект, който получава данни за ситуацията от голямо разнообразие от източници.

Путин поиска модерна и компактна руска армия

Путин поиска модерна и компактна руска армия

Путин проведе среща с военни лидери след военните учения в Черно море

Голямото предимство на руските безпилотни дронове е, че те ще могат да се потапят на дълбочина от 11 000 м. и така да остават невидими за противника. Слабото място е, че в момента не е известно дали руското командване ще може да осигури връзка с този нов вид флот до всяка точка на земното кълбо.

От 2010 г. САЩ работят по безпилотния кораб Sea Hunter. Той е предназначен за борба с подводници.

Пентагонът дори планира да продължи с разработването на безпилотни кораби и подводници като част от стратегията за защита на САЩ.

През последните години Израел активно охранява морското си крайбрежие с безпилотни кораби и дронове.