Испанската полиция проведе мащабна акция срещу разпространението на детска порнография, при която са арестувани повече от 100 човека.

Акцията е част от операция срещу разпространението надетско порно в 170 държави. Тя е наречена "Удар с чук" и е засякла общо 144 285 електронни следи от обмен на педофилско съдържание.

Установено е, че те са се занимавали с производство и разпространение на порнографски продукции в интернет, съобщава lenta.ru.

На 47 от задържаните вече са повдигнати обвинения за производство и разпространение на детско порно.

Сред задържаните има собственици на фирми, предоставящи достъп в интернет, както и полицейски служители, покровителствали дейността на педофилите. Задържан е и мъж, за който се смята, че е режисьор на порно материалите. Според полицейските данни той насилствено е снимал в своите „творения" племенниците си - на 7 и 11 години.

Установено е, че останалите задържани са студенти, програмисти и безработни граждани. При обиските са иззети стотици DVD-та и CD-та с порнографско съдържание.

В мащабната операция са участвали 400 служители на националната полиция и националната гвардия на Испания. За разкриването на педофилите е използвана иновационната програмна система NordicMule, разработена от норвежката полиция за разкриване на детска порнография в интернет пространството.

Използвайки тази система, испанските полицаи са разбили цялата база данни с детска порнография, включваща повече от 800 файла.

По данни на полицията по-голямата част от арестите са станали в Барселона.