US-частиУдарните подразделения на САЩ вече са концентрирани в непосредствена близост до границата с Ирак – в 30-милната зона. Това съобщава NBC, цитирайки източници от Пентагона, като се уточнява, че на журналистите е забранено да назоват точното място, където са разположени предните военни части. Според NBC в много от подразделенията вече са раздадени боеприпаси.

Междувременно екипажът на самолетоносача “Теодор Рузвелт” премина на нощен режим. Голяма част от моряците, членовете на 8-ми авиоотряд и механиците, ще почиват през днешния ден, за да могат в нощните часове да са готови за началото на евентуална военна кампания срещу Ирак.

Предполага се, че от “Теодор Рузвелт” ще се извършват нощните полети, докато от намиращия се в Средиземно море самолетоносач “Хари Труман”, ще се извършват дневните операции.

Командващият на пети американски флот вице-адмират Тимоти Китън е заявил пред екипажа на друг от самолетоносачите "Абрахам Линкълн", че атаката ще започне след два дни.

Не знам със сигурност, но едно е ясно нашите самолети ще започнат полети след два дни, заявява Китън.

самолетоносачЗа скорошната атака говори и фактът, коментира NEWSru, че за днес не са предвидени тренировъчни полети от “Теодор Рузвелт”. Цялата техника ще бъде проверявана неколкократно, за да се осигури абсолютна надеждност. В резервоарите на самолетоносача вече са прелети и необходимите количества авиационен керосин. Общата вместимост на неговите резервоари е 13 млн. литра.

Непосредствено преди началото на операцията “Иракска свобода”, ще бъде въведено двучасово радиомълчание, по време на което, на журналистите, съпровождащи бойните части, ще им бъде забранено да се свързват със своите редакции.

Генерал-полковник Назар ал-Хазраджи е изпратен в Кувейт и ще вземе участие в настъплението на войските на коалицията срещу Ирак, съобщава днес арабският вестник Al-Sharq al-Awsat.

самолетоносач Според изданието, 64-годишният генерал в оставка е изчезнал преди два дни от Дания, където се намирал под домашен арест след заповедта на Интерпол да бъде предаден ва международния съд като военен престъпник.

Хазраджи избяга от Ирак преди 4 години. Вестникът твърди, че ЦРУ му е помогнало да избяга от Дания и е гарантирало неприкосновеността му в замяна на сътрудничеството за САЩ при организирането на военните действия на територията на Ирак, пише РИА “Новости.

Хазраджи бил изпратен в Лондон, откъдето специален самолет го доставил в Кувейт и в момента се намира на предните позиции на силите на антитерористичната коалиция.