Заради планиран протест властите в Уганда разположиха военни и полицаи около парламента и центъра на столицата Кампала, предаде "Ройтерс".

Младежи са планирали протест пред парламента срещу корупцията и нарушенията на човешките права от страна на правителството на президента Йовери Мусевени.

Военните са разположени около парламента, след като полицията забрани протеста понеже имала разузнавателна информация, според която младежи с престъпни нагласи може да го плячкосат и вандализират. Всички пътища към парламента са блокирани, като служители по сигурността разрешиха достъп само на депутати и персонал.

Опозицията в Уганда твърди, че лидерът ѝ Боби Уайн е задържан на летището

Опозицията в Уганда твърди, че лидерът ѝ Боби Уайн е задържан на летището

Лидерът ѝ Робърт Кягулани е най-силният съперник на президентът на страната, който властва от 1986 г.

Хората, които работят наоколо се оплакват, че трудно стигат до работните си места, като един от работещите коментира, че столицата прилича на "военна зона" заради засиленото военно и полицейско присъствие. 

На 22 юли пък полицията запечата и офисите на най-голямата опозиционна партия, като я обвини, че се е мобилизирала за протестите, и задържа някои партийни служители, включително депутати. Партията отрече да организира шествието, но заяви, че го подкрепя.

Опозиционни лидери и правозащитници, които твърдят, че присвояването и злоупотребата с държавни средства са широко разпространени в Уганда, отдавна обвиняват Мусевени, че не е преследвал корумпирани висши служители, които са политически лоялни или свързани с него.

Мусевени многократно е отричал да оправдава корупцията и казва, че когато има достатъчно доказателства, виновните биват преследвани, например депутати и дори министри.

Президентът на Уганда назначи сина си за главнокомандващ на армията

Президентът на Уганда назначи сина си за главнокомандващ на армията

48-годишният Мухузи Кайнеругаба заменя на поста Уилсън Мбасу Мбади, който бе назначен за министър