Връщането на Путин в Кремъл не изглежда неизбежно, но ако ситуацията остане стабилна, той ще определи следващия президент на Русия - самият той, Медведев или някой друг.

Това съобщава изданието "Руски репортер", цитирайки секретни документи, публикувани днес от сайта Уикилийкс.

"Путин ще се върне на президентския пост, доколкото иска да държи под контрол Русия от най-престижното кресло в Кремъл", се казва в документа.

"През 2008 г. той мина встрани само за да избегне сравненията с тоталитарните лидери от периферията на Русия".

"Самостоятелният път на Медведев към преизбиране вече минава оттам да избягва стъпки, които могат да дестабилизират ситуацията - например да уволни главните поддръжници на Путин или да внесе промени в политическата система. Това на свой ред прави вторият му мандат изцяло зависим от подкрепата на Путин", цитира "Руски репортер" текста на разсекретения документ.

Въпреки, че Медведев не държи в ръцете си важни властови лостове, той може да се задържи втори мандат, ако Путин види в това възможнсот да управлява Русия от друг стол освен президентския. Принципно важно за него е да може от своя пост да пресече всякакви опити да се инициира процес на "депутинизация" и името му да бъде свързвано с тъмни дела с убийства на журналисти.

"Като се имат предвид историческите традиции на Русия и динамиката на отношенията в управляващия тандем, днешният двуглав модел на управление едва ли ще се задържи дълго", прогнозират американски дипломати.