Създателят на сайта „Уикилийкс” Джулиан Асандж обяви, че се планира да бъде публикувана важна информация, свързана с предизборната кампания на кандидат-президента на САЩ Хилари Клинтън, съобщава "Ройтерс".

Запитан дали информацията би могла да промени развоя на президентските избори, Асандж изтъкнал, че тя била значима, но всичко зависело от това доколко би се разпалил дебат в медиите и публичното пространство.

Асандж даде интервю за американската телевизия „Фокс нюз” чрез видеоконферентна връзка от посолството на Еквадор в Лондон, където той живее от около 5 години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където го очаква съдебен процес за сексуално посегателство, а от там може да бъде предаден на САЩ, където го очаква съдебен процес за разкриването на секретна информация.

"Не искам да издам тайната, но става дума за редица документи от различни видове институции, които са свързани с предизборната кампания, някои много неочаквани гледни точки, някои доста интересни, някои дори забавни", загатна Асандж.

"Уикилийкс" разпространи миналия месец аудиозаписи, извадени от имейли на Националния комитет на Демократическата партия чрез хакване на неговите сървъри. Тези разкрития сериозно разклатиха партията и доведоха до оставката на председателката на комитета Деби Уосърман Шулц.