Пет години след оранжевата революция доверието на украинците печели отново Виктор Янукович.

На втория тур от президентските избори в Украйна води лидерът на опозиционната до този момент Партия на регионите.

Това показват данните от exit-polls в края на изборния ден, съобщава „Ехото на Москва".

В последните изборни часове Юлия Тимошенко е съкратила разликата с опонента си и е достигнала до 45.3% от гласовете. Янукович събира 49.4%.

Припомняме, данните към 15 часа показваха, че 55,1% са заявили подкрепата си за Янукович, а премиерът Юлия Тимошенко е събрала 40,7% от гласовете.
Против двамата са гласували близо 5% от имащите право на глас и гласували.

Според разпределението по области Янукович печели с огромно предимство например в Крим или Одеса (80% и 74%), за разлика от столицата Киев, където Тимошенко събира 66% от гласовете.

Партията на регионите има намерение утре да проведе митинг около сградата на Централната избирателна комисия. Обявено е, че щабът на Виктор Янукович има намерение да събере около 50 000 свои привърженици.

"Украинците ще се срамуват от избора си, но това е демокрация. Украйна трябва да се научи да провежда честни и законни избори. Затова задача номер едно днес е сами да покажем на себе си, че можем да предаваме властта по демократичен път", заяви настоящият президент Виктор Юшченко след като упражни правото си на глас. С коментара си даде да се разбере, че няма да създаде пречки при предаването на властта.

Припомняме, днес на втория тур на президентските избори в Украйна гласоподавателите избират между лидера на опозиционната Партия на регионите Виктор Янукович и премиера Юлия Тимошенко.

На първия тур на изборите Янукович спечели 35% от гласовете, а Тимошенко - 25%.
Избирателната активност на украинците на балотажа за президент на Украйна определено бележи ръст от 2% спрямо първия тур.

От щабовете на противниците Янукович и Тимошенко взаимно си отправиха обвинения за нарушаване на закона и провокации.
В ЦИК обаче няма регистрирани по-сериозни нарушения.

По данни на Централната избирателна комисия броят на регистрираните гласоподаватели в Украйна е 36 576 763.