Ефективността на украинските системи за противовъздушна отбрана се подобри значително и процентът на свалените ракети на противника е 80 процента. Това съобщи пресслужбата на Обединеното командване на украинските въоръжени сили в публикация в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"В момента процентът на свалените ракети се е променил много и е равен на 80 процента. В някои случаи дори е по-висок. Нашите специалисти по ПВО станаха по-професионални и компетентни. Но противникът също променя тактиката и методите си на използвайки средства за въздушно нападение. Така че ние анализираме всичко след всеки изстрел. Този анализ се прави и съответно командирите вземат такива решения, за да може устойчивостта на противовъздушната отбрана да бъде на най-високо ниво", каза генерал-лейтенант Сергей Наев, командващ на Обединените сили на украинските въоръжени сили.

В Украйна очакват масирано руско настъпление в края на март

В Украйна очакват масирано руско настъпление в края на март

Други обаче не очакват нищо по-голямо от случващото се в момента

Наталия Хуменюк, началник на съвместния пресцентър на Южното оперативно командване на Украйна, каза на 28 февруари, че Русия може да извърши мащабна ракетна атака срещу Украйна през следващите два дни.

Според ръководителя на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада Роман Костенко, "главната" офанзива на руснаците ще бъде много по-мащабна (дори глобална, както той се изразява) и най-вероятно ще започне в края на март или първата половина на април.

Споровете за вероятния момент и мащаба на очакваната руска офанзива, както в украинските политически кръгове, така и в международната експертна общност, продължават от края на миналата година и особено се засилиха през втората половина на януари, след като интензивността на боевете в Източна Украйна и мащабът на загубите на руската армия значително се увеличи.