Бавното настъпление на руските войски в Източна Украйна, забелязано преди няколко седмици от западното разузнаване и класифицирано като възможно начало на нова руска офанзива, има изключително локален характер и е малко вероятно да окаже значително влияние върху баланса на силите на фронтовата линия, смята ръководителят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада Роман Костенко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според Костенко "главната" офанзива на руснаците ще бъде много по-мащабна (дори глобална, както той се изразява) и най-вероятно ще започне в края на март или първата половина на април.

Споровете за вероятния момент и мащаба на очакваната руска офанзива, както в украинските политически кръгове, така и в международната експертна общност, продължават от края на миналата година и особено се засилиха през втората половина на януари, след като интензивността на боевете в Източна Украйна и мащабът на загубите на руската армия значително се увеличи.

В Бахмут става все по-сложно

В Бахмут става все по-сложно

Зеленски заяви, че е в постоянна връзка с командирите

Някои наблюдатели, включително тези в украинското правителство, смятат, че настъпателните действия, които руската армия и наемниците от групировката "Вагнер" провеждат сега в района на Донбас, са същата "голяма руска офанзива" и "едва ли си струва да се страхуваме от нещо по-мащабно". Въпреки това, според депутата Костенко, това най-вероятно не е така.

"През пролетта ще видим по-мащабни офанзиви с повече оръжия и техника. Противникът разчита на пролетната кампания, за да нахлуе в донецкото и запорожското направление," казва Костенко.

"Когато говорим за края на март и средата на април, това не е защото знаем точните дати на настъплението", уточнява Костенко. "Всеки знае, че през този период земята вече започва да изсъхва и може да се увеличи мобилността на терен".

ISW: Русия сменя тактиката, хвърля щурмови отряди в Украйна

ISW: Русия сменя тактиката, хвърля щурмови отряди в Украйна

Путин продължава с информационната кампания