От заловения руски военен наръчник става ясно, че в отговор на продължаващите неуспехи в настъплението руските сили прилагат нови тактики за нападение, за да компенсират сегашните ограничения на бойната мощ.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW) на ситуацията в Украйна.

На 26 февруари украински офицер от резерва публикува снимка на заловен руски наръчник, в който подробно е описана тактиката на новосъздадения "щурмови отряд", който представлява елемент с размер на батальон, оптимизиран за фронтални атаки на укрепени райони. Според информацията формированието на щурмовия отряд разполага с шест основни танка Т-72, 12 бойни машини на пехотата и колекция от преносими термобарични ракетни установки, противотанкови управляеми ракетни системи, теглена артилерия и самоходни минохвъргачки.

Украинският офицер от запаса отбелязва, че щурмовите "взводове" от 12 до 15 души, разделени на тактически групи от по трима души, са основните маневрени елементи на формированието.

Съобщава се, че щурмовият отряд провежда атаки в рамките на по-малко от минута от момента, в който започва артилерийският обстрел на откритите укрепени позиции, като командирът на взвода контролира минометния огън.

Наръчникът показва, че руските сили се опитват да адаптират маневрените си сили към по-малки и по-гъвкави военни формирования от използваните в началото на войната. Украинският офицер от резерва отбелязва, че тази нова тактическа формация предполага, че руските сили са заменили несъществуващата вече батальонна тактическа група (БТГ) с тези по-малки и по-гъвкави маневрени формирования. Ръководството предполага, че руските сили използват танкове Т-72 за директна огнева поддръжка от тила, а не като неразделна част от група с комбинирано въоръжение.

Украйна обясни как Русия използва вече иранските дронове

Украйна обясни как Русия използва вече иранските дронове

Нова въздушна тактика на Русия

Увеличеното разчитане на пехота и пренасочването на танковете към огнева поддръжка откъм тила показва, че руското военно ръководство дава приоритет на защитата на основните бойни танкове пред защитата на пехотата, което отразява неотдавнашните доклади за огромните загуби на оборудване, които руските бронирани части са претърпели през първата година на войната.

Заловеното ръководство показва, че руските войски прибягват до използването на опростена комбинирана форма на воюване, която вероятно е била съкратена, за да се компенсира цялостното намаляване на капацитета на руската жива сила и оборудване и която е по-лесна за използване от неопитния и необучен мобилизиран персонал, включен в такива отряди.

Тактиката на щурмовия отряд допълнително подсказва, че руските военни може би се опитват да институционализират практиките, използвани с незначителен тактически ефект от група "Вагнер" в Бахмут. Украинският офицер от резерва предполага, че това ново формирование вероятно е частично повлияно от операциите на група "Вагнер" около Бахмут.

Изключително атакуващата офанзива на група "Вагнер" на Бахмут не успява да спечели оперативно значими позиции, така че институционализирането на елементи от тактиката на "Вагнер" вероятно ще продължи да нормализира атакуващите фронтови нападения. Подобна тактика вероятно ще разпилее руската бойна мощ и няма да противодейства ефективно на конвенционалните украински батальони и бригади.

ISW: Путин отново е пред дилема - откъде да вземе войници за фронта в Украйна

ISW: Путин отново е пред дилема - откъде да вземе войници за фронта в Украйна

Путин осъзна, че само Министерството на отбраната може да контролира руските сили

Щурмовите отряди може да са в състояние да постигнат тактически успехи с цената на средства поради своята простота, но вероятно ще достигнат бързо кулминацията си заради малките си размери и нападателната тактика.

На 25 февруари директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс заяви, че ЦРУ е убедено, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносно въоръжение на Русия, но не е взело окончателно решение.

Малко вероятно е руските сили да направят бързо оперативно значим пробив с тази формация.

Руски официални лица насърчават информационна операция, която лъжливо представя руската война в Украйна като екзистенциална за по-нататъшното съществуване на Руската федерация. В интервю за телевизионния канал "Россия-1" на 26 февруари руският президент Владимир Путин предупреди, че не знае дали "такава етническа група като руския народ може да оцелее във вида, в който съществува днес", ако Западът успее да "унищожи Руската федерация и да установи контрол над нейните фрагменти".

Путин обвини колективния Запад, че вече има планове, "написани на хартия", за унищожаването на Руската федерация в сегашния ѝ вид.

Путин също така отбеляза, че Русия е трябвало да преустанови участието си в договора СТАРТ, за да гарантира стратегическата си стабилност и сигурност пред лицето на съгласуваните усилия на Запада да използва СТАРТ, за да осакати стратегическите перспективи на Русия.

Путин започна да създава условия за продължаването на тази информационна операция с речта си пред Федералното събрание на 21 февруари, в която обвини колективния Запад, че използва войната в Украйна, за да застраши съществуването на Руската федерация.

Фондация Карнеги вижда вероятност Путин да използва ядрени оръжия

Фондация Карнеги вижда вероятност Путин да използва ядрени оръжия

А Китай осъзнава реалността, че трябва да се подготви за по-дългосрочна и по-непредсказуема системна конкуренция

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев се позова на подобни екзистенциални настроения в есе, озаглавено "Точки, от които няма връщане", публикувано на 27 февруари, в което обвини Запада, че подклажда настоящата ситуация в Украйна от времето на разпадането на Съветския съюз, и заключи, че "спокойната сила на нашата велика страна и авторитетът на нейните партньори са ключът към запазването на бъдещето на целия свят".

Руските официални лица продължават да провеждат информационни операции в опит да възпрат западните страни да предоставят военна помощ на Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по време на телевизионно интервю за "Россия-1" на 26 февруари, че видовете оръжия, които Западът реши да предостави на Украйна, ще определят колко далеч ще трябва да стигнат руските войски, за да "изтласкат заплахата" от руските граници.

Подобно изявление направи и Путин в обръщението си към Федералното събрание на 21 февруари.

Тези изявления вероятно имат за цел да възпрат Запада от предоставянето на системи с далечен обсег на действие на Украйна, като предполагат, че предоставянето на такива системи ще удължи войната, като "принуди" Русия да завземе повече украинска територия, за да бъде "в безопасност". ISW и преди е съобщавал за съгласувани руски информационни операции, целящи да обезкуражат западната военна помощ за Украйна.

Украински военни служители продължават да отговарят на опасенията на Запада относно възможностите на страната за освобождаване на народа и земята си и предполагат, че украинските сили се подготвят за пролетно контранастъпление в Южна Украйна.

На 26 февруари украинският заместник-началник на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки заяви, че украинските сили ще бъдат готови за контранастъпление през пролетта на 2023 г. и че една от украинските стратегически цели е да се раздели руската фронтова линия между Крим и континентална Русия.

Скибицки отбеляза, че доставката на западна военна помощ е един от решаващите фактори за определяне на времето на украинската контраофанзива.

Западни официални лица и информационни агенции напоследък изразяват известно съмнение относно способността на украинските сили да проведат контранастъпление и възможностите на Запада да предостави дългосрочна военна помощ на Украйна, както ISW вече е съобщавал.

ISW: Защо Путин мълча на 24 февруари?

ISW: Защо Путин мълча на 24 февруари?

Русия трудно ще победи Украйна

Предишните оценки на ISW за руския военен потенциал по фронтовата линия в Запорожка област показват, че Украйна има възможности да проведе контранастъпление в този стратегически важен регион.

Основни изводи

 • Руски официални лица насърчават информационна операция, която лъжливо представя руската война в Украйна като екзистенциална за по-нататъшното съществуване на Руската федерация.
 • Руските официални лица продължават да провеждат информационни операции в опит да обезкуражат предоставянето на военна помощ на Украйна от страна на Запада.
 • Украински военни служители продължават да отговарят на опасенията на Запада относно украинските способности и предполагат, че украинските сили се подготвят за пролетно контранастъпление в Южна Украйна.
 • Според съобщенията заловен руски военен наръчник предполага, че руските сили прилагат нови тактики за нападение, за да компенсират настоящите ограничения на бойните възможности в светлината на продължаващите неуспехи в настъплението.
 • Ръководството предполага, че руските сили се опитват да възприемат по-малки и по-гъвкави формирования от комбинирани оръжия, отколкото са били използвани в началото на войната.
 • Тактиката на щурмовия отряд допълнително подсказва, че руските въоръжени сили може би се опитват да институционализират тактиката, използвана с незначителен тактически ефект от групата "Вагнер" в Бахмут.
 • Директорът на Централното разузнаване на САЩ Уилям Бърнс заяви на 25 февруари, че ЦРУ е убедено, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносно оборудване на Русия, но не е взело окончателно решение и не е предоставило смъртоносна помощ на Русия.
 • Украински официални лица заявиха, че руските сили концентрират и засилват операциите си по фронтовата линия в Луганска област.
 • Руските сили са продължили да провеждат наземни атаки северозападно от Сватев и в близост до Кремен.
 • Руските сили продължиха да провеждат сухопътни атаки по фронтовата линия в Донецка област, а руски източници широко твърдяха, че силите на група "Вагнер" са постигнали териториални придобивки северно от Бахмут.
 • Украински официални лица съобщиха, че руските сили продължават да се съсредоточават върху изграждането на отбранителни укрепления в източния (левия) бряг на Херсонска област и Крим.
 • Руските сили продължават да изразходват и без това ограничените си запаси от прецизни боеприпаси.
 • Руски официални лица обявиха, че всички мерки за социално подпомагане ще влязат в сила в окупираните територии на 1 март.