Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Бахмут непрекъснато се усложнява. "Врагът унищожава всичко, което може да се използва за защита и отбрана на украинските позиции."

Той добави, че е в постоянна връзка с командирите.

"Нашите войници, които се защитават в Бахмутското направление, са истински герои", подчерта държавният глава. Зеленски благодари на украинските защитници и отбранители, които геройски удържат това и други направления в Донбас.

И в сутрешната си сводка Генералния щаб на украинските въоръжени сили заявяват, че руската армия е отблъсната при Васюкивка, Василиевка, Берхивка, Ягодне и Бахмут. Заедно с други населени места те са пострадали от вражески обстрел.

Руската федерация фокусира основните си усилия върху офанзивата в Купянската, Лиманската, Бахмутската, Авдиевската и Шахтарската посока. "Миналия ден нашите войници отблъснаха над 60 вражески атаки в тези посоки."

Същевременно противникът е извършил 8 ракетни и 32 въздушни удара.

Вчера Зеленски направи срещи с представители на правителството и службите за сигурност. "Няма да оставим никакъв шанс както за вътрешни, така и за външни заплахи", обяви Зеленски.

Макар и Киев да отрече заявката на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, че наемниците му са превзели село Ягодне, което се намира северно от Бахмут, явно руските войски все по-плътно обграждат оспорвания от месеци град.

Продължилата месеци битка за града, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Топ украински командир посети Бахмут

Топ украински командир посети Бахмут

Олександър Сирски повдигна духа на войниците и обсъди стратегията за отбрана

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов в интервю за "Гласът на Америка" призова западните партньори към по-интензивни доставки на оръжие и боеприпаси. Това е необходимо, за да се постигне пробив във войната.

"Не мисля, че ще ви кажа нещо ново, това е интензифицирането на оръжейните доставки. Това е интензифицирането. Защото въоръжаването продължава, но темповете и обемът не са достатъчни, за да се направи пробив. Към настоящия момент. Тоест необходимо е повече", каза той. Той отбеляза, че говори основно за въоръжението, което вече се доставя от партньорите. Украйна се нуждае и от ударна авиация.

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Според него Киев има малки шансове да запази града