Активната война в Украйна ще приключи до края на годината, като през август месец ще настъпи обрат.

Това е един акцент от интервюто на ръководителя на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна бригаден генерал Кирило Буданов за "Украинская правда", в което той говори и за избора на руска тактика, за здравето на Путин и за възможностите за преврат в държавата агресор.

Преди седмица в интервю за чуждестранни медии Буданов заявява, че активната фаза на войната ще приключи до края на тази година, сега обяснява и подробности за очакването август месец да настъпи повратен момента - тогава количеството въоръжение, доставено на Украйна, ще е вече в значителни количество. От момента на обявяването на доставките до момента на реалното му използване има етапи, които отнемат известно време.

"Ето защо, за съжаление, до август количеството оръжия, необходимо на войските, няма да бъде в значителни количества. От август всичко това ще бъде във военните части и ще се използва активно във военни действия...Защото сега катастрофално ни липсват тежки въоръжения.

Русия има ресурси да води война една година, до края на годината трябва поне да влезем на територията на Крим

На въпрос под каква форма ще продължи войната, Буданов заявява лаконично "достъп до нашата административна граница. Това ще бъде краят на нашата война." Отказва повече подробности.

На втори въпрос как може да свърши за Украйна, Буданов отново отговаря "с връщане на окупираните ни територии", но и с уточнението "включително Крим". Все пак уточнява, че "до края на годината трябва поне да влезем на територията на Крим".

А на въпрос как ще завърши тази война за Русия, Кирило Буданов заявява две възможности - първата, смяна на политическото ръководство при формално запазване на териториалната цялост на Русия и подчертава "формалното". Войските ще бъдат изтеглени от всички окупирани територии навсякъде по света. Окупираните територии ще се върнат в онези държави, към които по принцип принадлежат - в Грузия, Япония, Германия и т.н. И Русия ще започне да функционира като цивилизована държава. Ще започне наново, така да се каже. Ще работи известно време. Тогава само историята ще ни покаже.

Вторият вариант е да се раздели Русия на три или повече части, на независими държави. Подробности обаче в интервюто за този вариант Буданов не дава.

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Киев се нуждаел от оръжие и муниции

Путин избра най-тъпия и брутален вариант

След като още през ноември миналата година Кирило Буданов предупреди за подготвяната от Русия атака, включително назова е времето, когато тя ще започне, днес Буданов заявява, че макар и да е имало други варианти - абсолютно реалистични и са можели да завършат зле за Украйна в краткросрочен план - Владимир Путин е избрал откритата, животинска агресия.

"Според добрата руска традиция от всички добри и лоши варианти руският цар винаги ще избере най-лошия. Така че той (Владимир Путин, бел.ред.) направи същото... от всички варианти, а имаше добре планирани варианти за такава операция, Путин избра най-тъпия и най-бруталния вариант."

Иначе, според разузнавателните данни на украинците, началото на инвазията е било по план, избран от руския президент - превземане на административните сгради на Коев до ден 3, активна военна фаза до 10-тия ден и унищожаване на всяка военна съпротива на територията на р. Днепър, макар и не на цяла Украйна, нов лидер, изцяло контролиран от Русия, който да провежда политика, която да удовлетвори Путин. Буданов заявява, че дори в първите дни бившият президент Янукович е бил доближен до украинска територия, в Минск, за да бъде включен в плана за легитимиране на временно правителство. "Глупави мисли понякога се появяват в умовете на хората. По някаква причина те вярваха, че на Янукович ще се гледа по-добре от всеки друг."

Според Кирило Буданов лично Путин е взел решението и никой не е имал голямо влияние върху това.

За "другите варианти" Буданов е по-лаконичен, дори заявявайки, че не желае да дава идеи и шанс да се повтаря това, което е могло да се направи, но посочва "хибриден вариант" - комбинация от активни действия и информационна политика. Например, рядко се ускорява процеса и напрежението в Донецк и Луганск, сяда се на масата на преговорите, целенасочено се повишава напрежението, включително с няколко удара с прецизни оръжия, създава се атмосфера на хаос в страната, която под натиск е принудена на подпише определени условия.

Самият Путин е взел окончателното решение за започване на военни действия около 15:00 часа на 23-ти февруари, до обяд на 23-ти все още имаше някакви колебания, приготовления и до тази дата той е можел да използва всяка опция.

За план Б на руската инвазия

Сега Русия мисли как да превърне поражението си в "победа", на Буданов смята, че общата идея не се е променила и Путин се нуждае от цяла Украйна, не се интересува от нито една част като част. "Плановете обаче не са се променили и, за съжаление, няма да се променят, докато не сложим точка на въпроса за Путин и Русия, какъвто съществува днес - заплахата за целия свят, особено за европейския континент, ще продължи."

Според украинското разузнаване обаче руските власти в Херсон май вече са се отказали от провеждане на референдум в Херсонска област, виждайки, че хората ще се го саботират и няма да се поддадат на влиянието. Така че сега се работи по други варианти, напр. присъединяване само по искане на "временното ръководство" към Крим и преименуване на областта на Таврия.

Русия вече подготвя общественото мнение т.нар. "специална операция" да приключи победно, достигайки административните граници на Луганск и Донецк и запазвайки Херсонска област и може би част от Запорожие. Според Буданов изпълнението на план Б обаче няма да е успешно.

Болестта на Путин, болестите на елита в Русия и възможен ли е преврат?

Кирило Буданов потвърждава информацията, че руският президент Владимир Путин е болен от рак, освен няколко други сериозни заболявания. "Но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре. Има още поне няколко години. Харесва ли ви или не, вярно е."

По отношение на психоемоционалното състояние на Путин, Буданов смята, че Путин е объркан, до него достъп имат много малко хора. На въпрос дали руският президент получава обективна информация за ситуацията на фронта, украинският разузнавач смята, че тази информация е много ограничена, тъй като признаването на поражения и грешни изчисления на първо място е страшно за изпълнителите.

В различни периоди Путин е подготвял наследник, вече е имало няколко такива, но той вероятно се страхува да подготви сериозно такъв, осъзнавайки, че в хода на подготовката този наследник може да поиска да седне на стола по-рано, отколкото самият Путин иска. Следователно той държи всички на определено разстояние и вярва, че ще управлява вечно. Но няма да е така, а Буданов посочва съдбата на всеки един диктатор от XX-XXI век - Ирак, Югославия, Либия - класически примери за диктатори, умират против волята си. "Всички завършиха по един и същи начин и Путин ще свърши по същия начин."

Срещу Путин е имало атентати, но няма публична информация за това. Буданов разполага с информация за опит за покушение по линия на представители на Кавказ, преди около два месеца.

Буданов отрича някога да е предричал преврат в Русия. "В Русия открит преврат е невъзможен. В сянка - това е реално, сянката е истинска". Недоволството ще расте, но недоволството на хората в Русия не е интересувало никого преди, нито сега. Финансовият кръг около Кремъл обаче е загубил много заради войната и те търсят изход от ситуацията, а най-лесният изход е ад заменят Путин с друг и да се направи опит да се прехвърли вината изцяло на него.

Кой стои в тази сянка, Буданов отказва да посочи имена, но изброява сфери - военните (които имат реални данни за загубите и не горят от нетърпение да продължат битката), специалните служби (някои от които са подкрепили започването на инвазията, дори и за да прикрият минали злоупотреби и източване на пари през Медведчук, други са хранили мечтата да превземат Киев за три дни), най-ясно обаче загубите се усещат от бизнеса - те са категорично против и искат да спрат всичко по някакъв начин, тъй като губят пари, а това са много пари, но не смеят да кажат открито на Путин за това.