Повече от 20 души, включително деца, от центъра за бежанци от Украйна в Глухолази (Ополско воеводство) са хоспитализирани със симптоми на отравяне, съобщават полски медии.

"Децата бяха докарани в нашата болница. Сега имам трима пациенти в детското отделение и четирима в отделението по инфекциозни болести. Те са под наблюдението на нашите лекари. Състоянието им може да се оцени като добро. Все още не разполагаме с резултатите от лабораторните изследвания, но всичко сочи към класическо хранително отравяне", казва директорът на болницата в Ниса Норберт Крайчи.

Полша и Финландия: Винаги ще помагаме на Украйна

Полша и Финландия: Винаги ще помагаме на Украйна

Позиция на двама премиери

Симптомите на отравяне при жителите на центъра в Хлухолази са открити в петък вечерта. От стомашни проблеми страдат предимно деца на възраст от 2 до 16 години. Общо 23 души са диагностицирани със симптоми на отравяне - 8 възрастни и 15 деца.

След медицински прегледи 14 души са изпратени в болница, като четирима от тях са напуснали болницата в събота в задоволително състояние. Според Ополския воевода пробите от храната, както издадена от столовата, така и закупена индивидуално от пациентите, вече са предадени на санитарната инспекция.

Санитарната инспекция съобщи, че по време на проверката на санитарното и хигиенното състояние на кухнята и хранителния блок не са открити проблеми.

ЕК удължава мерките за украинските бежанци до 2024 г.

ЕК удължава мерките за украинските бежанци до 2024 г.

Нов онлайн инструмент помага на украинците за търсене на работа в ЕС

"Предварителната информация, получена от болницата в Прудник, показва, че един човек е диагностициран с норовирус, което може да означава вирусна причина за отравяне. Ситуацията е под пълния контрол на службите, а здравословното състояние на хоспитализираните е стабилно и се подобрява", заяви Славомир Клосовски, губернатор на Ополе.