За пореден път депутати в украинския парламент се сбиха. Боят е започнал между депутати от националистическата партия „Свобода" и Партията на регионите пред трибуната на парламента тази сутрин, докато лидерът на „Свобода" Олег Тяхнибок говори от трибуната, предаде „Киев Поуст".

Сбиването е станало заради спора около използването на руски език в парламента.

Преди боя лидерът на Партията на регионите Александър Ефремов произнесе реч на руски език.

Членовете на партията „Свобода" освиркаха речта на Ефремов, произнесена на руски и започнаха да викат: „Украински!" и поискаха Ефремов да говори на украински.

От своя страна Ефремов се оплака, че депутатите са прекъснали неговата реч.

Тяхнибок се обърна към парламента след Ефремов.

Когато започна своята реч Тяхнибок в парламента, членовете на Партията на регионите започнаха от своя страна да освиркват и да викат: „Фашисти!".

Председателят на Върховната Рада Владимир Рибак обяви, че прекратява работата на парламента и извика лидерите на парламентарни групи в своя кабинет за консултации.

Членовете на „Свобода" многократно предупреждаваха да блокират трибуната, ако се говори на руски език.

Много често в украинския парламент стават сблъсъци между националистите и подкрепящите Русия.

През лятото на 2012 година Украйна прие закон за руския език - той е със статут на регионален език в регионите, където е майчин език на най-малко 10% от населението или в общо 13 от 27 административно-териториални единици в страната, включително Киев и Севастопол.

Руският все още се използва много в Украйна, специално на изток, в Крим и столицата Киев. Има силни движения в защита правата на рускоговорящите.

Законът позволява парламентът, правителството и други правителствени и изпълнителни тела да публикуват техните си решения на регионалния език. Също така телевизионните компании могат да излъчват предаванията на друг език.

Но украинският език си остава официален.