Руските сили са осуетили опит на Украйна да проникне през границата в Курска област на Русия, каза изпълняващият длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов, цитиран от Ройтерс,.

Смирнов заяви, че войниците и граничните сили на Федералната служба за сигурност са отбили украинската атака в региона.

Телеграм каналът MASH, който има контакти в руската държавна сигурност, съобщи, че около 100 украински бойци са се опитали да влязат в Русия в района на Суджа в Курска област.

По-рано стана известно за обстрел на селата Суджа и Заолешенка. В социалните мрежи се появиха видеа, на които се виждат щети по къщи и коли, чува се и звук на сирена.

Местните власти съобщиха, че 11 души са ранени. Междувременно, както съобщават руските военни телеграм канали, боевете в Курска област продължават.

"Според наличните първични данни от няколко източника противникът е успял да вкара няколко единици бронирана техника на наша територия", пише каналът "Два майора". — Посока Куриловка и Гончаровка, врагът се опитва да пробие с оцелелите танкове."

Ситуацията остава тежка. Украинските въоръжени сили обстрелват град Суджа. Украинската страна не коментира изострянето на ситуацията в руската гранична зона.

Според канала MASH около 20 украински бойци са убити, а над 50 са ранени. Сред нахлулите има и представители на Руския доброволчески корпус (РДК) - руска съпротивителна група, която атакува Русия от Украйна. 

Петима души са ранени при украински обстрел на Курска област, включително три деца, заяви по-рано Смирнов, добавяйки, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили най-малко 26 изстреляни от Украйна дронове през нощта.

Няколко жилищни сгради са били повредени от обстрела в град Суджа в Курска област. Той се намира непосредствено до границата с Украйна в югозападната част на Русия, каза Алексей Смирнов, в приложението за съобщения Telegram.

В отделна публикация Смирнов съобщи, че нощните атаки са последвали поредица от удари с дронове и обстрели от Украйна през деня в понеделник, когато 41 дрона са били унищожени и един човек бе ранен.

Сутринта има съобщения за още 11 свалени дрона.

Ройтерс не може независимо да провери докладите на Смирнов.

Един цивилен беше убит при нападение на украински дрон срещу село в руската Белгородска област, написа във вторник местният губернатор Вячеслав Гладков в приложението за съобщения Telegram.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили девет украински безпилотни летателни апарата над Белгородска област.

И Русия, и Киев рядко разкриват пълния размер на щетите, нанесени от техните атаки, освен ако не са ранени цивилни или не е повредена нестратегическа инфраструктура.

До момента няма незабавен коментар от Украйна за атаките. Киев често е казвал, че се насочва към военната, енергийната и транспортната инфраструктура на Русия, за да подкопае общите военни усилия на Русия. Освен това се казва, че атаките са в отговор на непрекъснатите удари на Русия на украинска територия.

Русия атакува по столицата Киев

Русия атакува по столицата Киев

Въздушна тревога е обявена и по други украински региони