Украински дронове атакуваха различни области на Руската федерация. Официалното съобщение на руското отбранително министерство заявява, че са свалени или прехванати 110 безпилотни летателни апарата в рамките на нощта - по традиция дроновете не са достигнали целта си, а за разрушения в официалното съобщение не се говори.

Telegram-канали като SHOT съобщават обаче, че една от целите на украинските дронове е бил военния завод "Я.М.Свердлов" в Дзержинск, Нижегородска област. SHOT се позовава на съобщения на очевидци за взрив и бял дим в района на завода. В продължение на няколко минути са се чули около 10 взривявания.

Военният завод произвежда взривни вещества. През 2023 година предприятието влезе в списъците със санкционирани фирми на Европейския съюз, Великобритания и САЩ.

Интересното е, че в съседен Татарстан, в столицата Казан са въведени ограничения в работата на летището "за обезпечаване безопасността на полетите от гражданската авиация".

Съобщението на руското министерство на отбраната от тази сутрин започва по стандарт, заявявайки, че е "пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака". От министерството изброяват, че са свалени: 43 над Курска област, 27 над Липецка, 18 над Орловска, 8 над Нижегородска област, седем - Белгородска, шест - Брянска област и един в Московска област. Според съобщението всички дронове са унищожени.

ISW: Киев удари ключов за руската армия завод в Брянск

ISW: Киев удари ключов за руската армия завод в Брянск

На фона на делата срещу Русия за насилие над пленените военни

Губернаторът на Нижегородска област Глеб Никитин съобщава, че четирима сътрудници на пожарната са с наранявания от осколки след атака на безпилотни летателни апарата в промишлената зона на Дзержинск. Според съобщението на Никитин в региона са работили както средствата на ПВО, така и средствата за радиоелектронна борба и атаката с дронове е отразена.

В едно от първите си съобщения в социалните мрежи Игор Артамонов, губернатор на Липецка област, призовава да не се отговаря на "провокации" и въпроси в социалните мрежи от анонимни потребители за обстановката след падането на отломки от безпилотни летателни апарати. "Моля, при никакви обстоятелства не отговаряйте на такива съобщения и не влизайте в кореспонденция с техните автори. Тези съобщения са оставени от вражеските разузнавателни служби с единствената цел да коригират атаките на БПЛА", пише Артамонов в своя канал в Telegram.

Кметът на Москва Сергей Собянин също съобщи за свален безпилотен летателен апарат, насочен към Москва. Той е свален преди да достигне въздушното пространство на столицата, в Раменския окръг. Собянин уверява, че няма разрушения и пострадали.