Украински дронове удариха заводa за микроелектроника "Кремний Ел" в руския град Брянск в нощта срещу 19 октомври. Руското опозиционно издание Astra отбеляза, че това е един от най-големите подобни заводи в страната, Министерството на отбраната е един от основните клиенти на компанията. Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви на 19 октомври, че отломки от свален украински дрон са ударили и предизвикали пожар в "нежилищна сграда" в Брянска област, вероятно имайки предвид завода.

Ръководителят на Украинския център за противодействие на дезинформацията лейтенант Андрий Коваленко призна за удара по производител на микроелектроника за руските системи за противовъздушна отбрана "Панцир", ракети "Искандер", радари, системи за радиоелектронна борба (РЕБ) и дронове. Украинското издание РБК Украйна и разузнавателната група с отворен код CyberBoroshno публикуваха снимки, показващи последиците от удара и щетите на сграда в завода.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Зеленски приветства върнатите 95 пленени военни

Зеленски приветства върнатите 95 пленени военни

Вярва, че колкото по-ефективна е страната на бойното поле и в дипломацията, толкова по-скоро украинските военнопленници ще се върнат

Украйна и Русия проведоха размяна на военнопленници на 18 октомври - четвърта от началото на украинските операции в Курска област през август 2024 г. Украинският президент Володимир Зеленски обяви на 19 октомври, че Украйна е върнала 95 военнопленници, включително военнослужещи, които защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол в началото на 2022 г., украински национални гвардейци, военнослужещи от украинската Държавна гранична служба и други украински военнослужещи. Руското министерство на отбраната заяви на 18 октомври, че руските власти също са върнали 95 руски военнопленници и че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са посредничили при размяната.

Украинският координационен щаб за лечение на военнопленници отбеляза, че много от върнатите украински военнопленници са със сериозни заболявания, тежки травми, загуба на тегло поради изтезания и недохранване в руски плен.

ISW по-рано отбеляза, че честотата на размяна на военнопленници между Украйна и Русия значително се е увеличила от началото на украинското нахлуване в Курска област на 6 август.

Главната прокуратура на Украйна съобщи на 18 октомври, че украинските власти са започнали разследване на екзекуцията на украински военнопленник в района на Бахмут през септември 2024 г.

За Русия ликвидираните пленени украински военни са дезинформация

За Русия ликвидираните пленени украински военни са дезинформация

Захарова подчерта, че Борел отново е отправил неоснователни обвинения

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че областната прокуратура на Донецк е започнала досъдебно разследване за нарушения на законите и обичаите на войната и умишлено убийство. То е във връзка със случай, при който руски сили са застреляли невъоръжен и ранен украински военнопленник близо до завода за фенол в Ню Йорк, Донецка област на 6 септември 2024 г.

ISW наскоро забеляза увеличаване на руските нарушения на различни аспекти на Женевската конвенция, която забранява нечовешкото отношение и екзекуцията на военнопленници.