Президентът на Украйна Володимир Зеленски вярва, че колкото по-ефективна е Украйна на бойното поле и в дипломацията, толкова по-скоро украинските военнопленници ще се върнат. Това заяви той във видеообръщение, публикувано във Facebook и цитирано от "Укринформ".

"На първо място, днес съм благодарен на нашия екип, който се занимава с обмен, и на всички украински войници - всяка част - които попълват обменния фонд за нашата държава. Гордея се с всички вас и ви благодаря за помощта за освобождаването на нашия народ от руски плен. Важно е да осъзнаете, че нищо не се случва напразно. Винаги имаме нужда от силни позиции за Украйна. Винаги трябва да увеличаваме възможностите на нашата страна. По време на война се постигат само резултати. Благодарен съм на всички, които осигуряват това", подчерта Зеленски.

Той припомни, че още 95 украинци са върнати от руски плен. Повечето от тях са редници и сержанти, както 26 офицери. Те са защитници на Мариуполска, Донецка, Луганска, Харковска, Киевска, Черниговска и Херсонска области. Някои от тях са бойци от Азов. Също така Максим Буткевич, украински правозащитник, който отиде да защитава Украйна след избухването на войната.

Русия обяви размяната на пленници с Украйна по формулата 103 на 103

Русия обяви размяната на пленници с Украйна по формулата 103 на 103

Сделката е постигната с посредничеството на ОАЕ

"В момента се оказва необходимото съдействие на всички върнати. И ние продължаваме да работим за освобождаването на нашите хора: военни и цивилни. Това е много труден процес, но колкото по-ефективни сме на бойното поле и в дипломацията, толкова по-скоро ще можем да върнем други. Изясняваме съдбата на всички, които може да са в плен и се опитваме да върнем всички", каза Зеленски.

Той благодари на Въоръжените сили, Службата за сигурност на Украйна, ГУР, Службата, Министерството на вътрешните работи, омбудсмана, Координационния щаб - всички, които участват и помагат. Той също така благодари на партньорите - тези страни и лидери, които укрепват позицията на Украйна в тази работа.

Междувременно, Русия остро възрази срещу обвиненията за тормозени пленени украински военни. За Москва ликвидираните пленени украински военни са дезинформация. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова

При липса на успехи за Въоръжените сили на Украйна, отиващият си ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел прави поредното си антируско изявление, прокарва проукраинска пропаганда, която фабрикува все повече и повече дезинформация с цел очерняне на Русия", твърди дипломатът.

Захарова подчерта, че Борел отново е отправил неоснователни обвинения срещу Русия за предполагаемите убийства на пленени украински бойци.

"Тогава бяха заловени неонацисти, които извършиха варварско нападение срещу цивилни в района на Курск, отвличаха, убиваха цивилни, караха цивилни в концентрационен лагер, малтретираха ги, извършваха терор и грабежи на руска територия", отбеляза тя.

Доклад на ООН обвинява Русия за смъртта на пленниците в Еленовка през 2022 г.

Доклад на ООН обвинява Русия за смъртта на пленниците в Еленовка през 2022 г.

Този документ не е разпространен публично

Русия и Украйна няколко пъти вече разменяха военнопленници. На 18 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че Русия е върнала 95 руски военнослужещи от територията, контролирана от Киев, а в замяна 95 военнопленници са прехвърлени на украинските въоръжени сили.

Доклад на ООН през юли обвини Русия за смъртта на пленниците в Еленовка през 2022 г. Украйна също отдавна събира данни и разследва смъртта на пленени свои военни.