Асошиейтед прес съобщава, позовавайки се на свидетели и доклад на ООН, че Русия е виновна за масовата смърт на украински военнопленници, задържани в лагера Еленовка край Донецк.

Агенцията публикува свое разследване две години след инцидента, в резултат на който загинаха над 50 пленени войници от украинските въоръжени сили, а над 70 бяха ранени.

Журналистите на АП разговаряха с повече от десет свидетели на събитията, случили се в нощта на 29 юли 2022 г., включително няколко оцелели бивши военнопленници.

Те също така получиха текста на вътрешен доклад на ООН, авторите на който също заключиха, че Русия е замесена (този документ никога не е публикуван официално).

ООН: Украинските военнопленници в Еленовка не са загинали от обстрел с HIMARS

ООН: Украинските военнопленници в Еленовка не са загинали от обстрел с HIMARS

Експертите не са били допуснати на място

След експлозиите и пожарите в Еленовка Русия заяви, че украинският обстрел от реактивна система за залпов огън HIMARS е виновен за инцидента. Украинските власти нарекоха тези твърдения неверни, експертите също не откриха признаци, че лагерът за военнопленници е бил обстрелван от украинските въоръжени сили.

Според версиите, доказателство за чиято достоверност има и в публикацията на АП, мощни експлозии в бараките, където са държани затворниците, е можело да станат заради поставено устройство, а за заглушаването им са били необходими едновременни изстрели от пускови установки "Град".

Както пишат журналисти от AP, събитията в Еленовка са се развили по следния начин:

Сутринта на 27 юли 2022 г. група военноленници, сред които имаше само войници от украинския полк "Азов" (който защитаваше завод "Азовстал" в Мариупол), беше преместена в отделна стая. Намираше се в индустриалната зона на колонията и на известно разстояние от останалите пет бараки.

Както казаха няколко оцелели бивши военнопленници, в това помещение имало около 100 легла без матраци, а наблизо имало набързо изкопана яма за тоалетна.

Началникът на колонията обяснил, че пленниците са преместени там, за да ремонтират старите им бараки, въпреки че там все още имало много други военнопленници. Украински войници, които са живели известно време в тази сграда и по-късно са били освободени, казват, че там никога не е правен ремонт.

В същия ден охраната е изкопала окопи за себе си, каза един от събеседниците на агенцията.

На 28 юли ръководството на колонията нареди постовете на охраната да бъдат преместени малко по-далеч от новите казарми за военните на Азов, а охраната за първи път "сложи бронежилетки и каски, нещо, което никога не е правила досега", се казва в доклада на ООН.

Вечерта на 28 юли Арсен Дмитрик, един от оцелелите украински войници, който разговаря с журналистите на агенцията, си легнал и по-късно бил събуден от изстрели от гранатомет. Това обаче се е случвало и преди, така че събеседникът на агенцията продължил да спи.

Тогава той се събудил от мощни експлозии, в резултат на които много от другарите му били убити, а самият той получил шрапнелни наранявания.

Други военнопленници също казаха, че са чули звуците на ракети "Град", които според тях са имали за цел да заглушат по-мощни експлозии, които кънтели в стаята.

След това оцелелите украински военнопленници изтичали навън, за да повикат за помощ, но пазачите "стреляха във въздуха и казвали "не се приближавайте до портата", спомня си Дмитрик.

Друг свидетел разказва, че пазачите гледали паникьосаните украински военнопленници, смеели се, хвърляли парцали по тях и ги осветявали с фенерчета.

Лекарите пристигнаха на мястото само няколко часа по-късно - това бяха украински военнопленници от други казарми, които имали медицинско образование.

След това оцелелите военнопленници бяха поставени в отделна стая, която според експертите на ООН е имала за цел да им попречи да говорят за случилото се.

Някои пленници видели как след това на мястото пристигат хора, облечени във военни униформи, които носят със себе си кутии с фрагменти от ракети HIMARS и ги поставят близо до казармата.

По-късно отломките били заснети от руски журналисти, които следвали официалната правителствена версия в репортажите си.

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Според експерти там е възникнал внезапен пожар