Разследване, проведено от американския телевизионен канал CNN, опровергава версията на Русия за обстоятелствата на обстрела на колонията в село Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), където са държани украински военнопленници, включително тези, които се предадоха след обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол.

Центърът за задържане бе ударен на 29 юли, като тогава загинаха 53 украински военнопленници. Други 75 души, според властите на "ДНР", бяха ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ударът е нанесен с американската реактивна система за залпов огъни HIMARS, която Украйна получи от своите западни партньори.

Киев отговори, че това е руска провокация, чиято цел е Украйна да бъде обвинена във военни престъпления.

В своето разследване журналистите от CNN анализираха видеозаписи и снимки от колонията в Еленовка, проучиха сателитни снимки и получиха заключенията на военни и съдебни експерти.

Техните заключения изключват руската версия за случилото се.

По-конкретно, характерът на щетите по сградата на изолатора показва, че не е използвана РЗСО. Стените на сградата и по-голямата част от покрива са останали непокътнати, което е изключено при използване на системи HIMARS.

За сравнение журналистите цитират снимки от унищожаването на руски оръжейни складове в Южна Украйна, които наистина са били атакувани от HIMARS.

Въз основа на снимки и видеоклипове от Еленовка, предоставени от руската страна, експертите, интервюирани от CNN, заключават, че причината за смъртта е пожар, и то толкова внезапен, че затворниците дори не са имали време да станат от леглата си.

Нито една снимка не показва кратери от огнестрелно попадение или повреда от шрапнел, което е просто невъзможно при обстрел от РСЗО, обръща внимание оръжейният експерт Крис Коб-Смит.

Експертите също така подчертават, че ако Украйна наистина иска да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е необходимо да прибягва до използването на скъпи HIMARS, за които има ограничено количество боеприпаси. Изолаторът се намира на 15 километра от фронтовата линия, а въоръжените сили на Украйна разполагат с други видове оръжия за удари на такива разстояния.

Разследването дава и много повече аргументи, сочещи, че руската версия е несъстоятелна.

Малко се говори за причините, които биха могли да накарат руската страна да организира подобна провокация. По-специално двама анонимни украински източника на CNN казаха на репортери, че нападението над Еленовка е станало в навечерието на подготвяна размяна на пленници.

Също така, според съпругата на един от затворниците, малко преди удара няколко бойци от "Азов", които властите на т. нар. ДНР смятат за най-опасни и склонни към бунт, са били преместени в една от казармите в Еленовка.

Русия все пак кани експерти от ООН и Червения кръст

Русия все пак кани експерти от ООН и Червения кръст

Разследване на удара в Еленовка