Военното разузнаване на Украйна разполага с информация, че пленено от руската армия трофейно оръжие от войната в Украйна е било предадено на бойци на "Хамас" като подарък. Също така една седмица преди терористичното нападение на "Хамас" над Израел руският канал Спутник е започнал излъчването си на арабски език. Такива подробности дава в пространно свое интервю за "Украинская правда" Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване на Украйна.

В интервюто Буданов разкрива и интересни неща по версията, че руски сателити и мрежи всъщност са подпомогнали логистиката на екстремистите - на 24 септември руски космически апарат, който е в състояние да провежда електронно разузнаване и да прихваща сателитни сигнали, е бил преместен в геостационарната орбита на Израел. От 22 до 24 септември руската военна делегация е била на посещение в Иран: "Знаем, че имаше няколко, да кажем, желания от иранска страна. Едно от тях се е отнасяло за разширяване на възможностите за разузнавателна информация. "Сега е ясно какъв вид на разузнавателна информация руснаците са започнали да предоставят "на всички заинтересовани страни. Подчертавам, че не е само Иран, а всички заинтересовани страни", заявява Буданов.

Според директора на разузнаването събития в Израел няма да окажат влияние на войната в страната му, ако тези събития приключат в рамките на седмица - две, но въпреки това "над света надвисна заплахата за глобална война".

Украйна и Русия

Русия може да "продължи" военната си кампания до 2025 г. без "никакви проблеми". В интервюто си Буданов предполага, че за Русия не е проблем да попълни армията си с военен персонал за дълго време, но икономическата ситуация и техническите възможности на Москва не са толкова силни и това е, което може да я притесни. И въпреки икономическите оценки Русия без особени проблеми може да си позволи война срещу Украйна до 2025 г. По отношение на количеството техника - до 2026 г. максимум и дори по-малко, тъй като скоростта на възстановяване не е висока.

"Друг е въпросът обаче дали Руската федерация е готова да стигне до края, до последно? На фронта се бият мобилизирани, усещат липса на боеприпаси, липса на оръжие", казва с реторичен въпрос началникът на Главното разузнавателно управление. 

Малко по-уклончив е за възможностите на Украйна, но Буданов загатва - "Украйна не е малка страна." Според оценката на Буданов Украйна не вижда особени проблеми с военната помощ до средата на следващата година, когато "всичко ще зависи от нас - как правилно да предадем на всички, да покажем и обясним нашите нужди, както и да увеличим производството си".

На въпрос кога евентуално може да се седне на масата на преговорите с Русия, Буданов потваря формулираната цел на Украйна - "или когато върнем нашите територии с военни средства, или когато събитията се развият по такъв начин, че има ясна сигурност, че Русия действително започва да изтегля войските си по границите от 1991 г."

Кирил Буданов отговаря и на въпрос за това кой е най-проблемният човек за украинските от руската армия. Като такъв Буданов назовава генерал Сергей Беседа, ръководител на 5-ти отдел на ФСБ. След като в началото на войната на РФ е бил отстранен, сега отново е върнат на служба и активно е ангажиран в дейности в Украйна. По отношение на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин Буданов заявява че и до този момент не знае дали той е действително мъртъв, както го обявиха в РФ, или не. Във всеки случай последните събития, независимо дали Пригожин е жив или не е, показват значително отслабване на военната групировка, като украинското разузнаване не смята, че тя отново може да се включи с такава сила и плътност във военните операции на Русия.