Военнослужещи от 73-ия морски център за специални операции са загинали геройски по време на бойна мисия при сблъсък с руски окупатори.

Това съобщава пресслужбата на Силите за специални операции на ВСУ. Отбелязва се, че осигурявайки напускането на основните сили на групата след изпълнението на специалната задача, войниците са поели последния си бой.

"Героичната и свръхсложна бойна работа на подразделенията на ССО на сушата, в морето и дълбоко в тила на противника е ежедневният принос на войниците от ССО за победата над врага", - се посочва в съобщението. Не се разкриват допълнителни подробности за техния брой или къде е станало това.

На 25 февруари 2024 г. украинският президент Володимир Зеленски за първи път назовава броя на загиналите защитници. Според него в тази война са загинали 31 000 украински войници.

Офицерът от украинските въоръжени сили и доброволец Мирослав Хадж смята, че назованата от президента цифра е адекватна. Въпреки това военният отбеляза, че си струва да се помни и за изчезналите. Според украинското законодателство, каза той, докато тялото на загиналия герой не бъде евакуирано, той се смята за безследно изчезнал.

"За съжаление, (дори) когато знаем със сигурност, че е имало свидетели или някой лично е видял, че човекът е загинал, получил е рани, несъвместими с живота, и не е могъл да бъде евакуиран, защото това е било невъзможно да се направи под вражески огън, той ще се счита за безследно изчезнал", обясни той.

Зеленски от Гостомел: От тук започна руската инвазия

Зеленски от Гостомел: От тук започна руската инвазия

Той заведе там лидерите на европейските страни, гостуващи в Киев