Повече от 30 хиляди жилищни имота в Белгородска област са били унищожени в резултат на удари на украинските въоръжени сили, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от "БиБиСи".

Гладков съобщи за мащаба на разрухата в региона, причинен от украинските въздушни атаки, които започнаха след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 г. и се засилиха от края на миналата година.

"736 къщи и апартаменти бяха възстановени за една седмица, а общо от февруари 2022 г. повече от 30 хиляди къщи и апартаменти са били унищожени в Белгородска област, като повече от 24 хиляди са възстановени към днешна дата", пише Гладков на страницата си в социалната мрежа VKontakte.

Граничните територии на Белгородска област са обект на редовни обстрели от украинска страна от началото на руската инвазия в Украйна, има загинали и ранени цивилни, а в 15 погранични населени места е въведено извънредно положение.

От 23 юли е ограничен достъпът до 14 гранични населени места от градските райони Шебекински и Грайворонски, Белгород, Борисов и Краснояружки райони, които са най-изложени на обстрел.

Украйна отговори: Дронове са ударили по енергейната мрежа на Курска област

Украйна отговори: Дронове са ударили по енергейната мрежа на Курска област

Руската военна промишленост е легитимна цел