Според сутрешното обобщение на украинския генерален щаб през последните 24 часа не са настъпили съществени промени в позициите на страните.

Украинските военни твърдят, че руснаците се опитват основно да укрепят сегашните си позиции. Според други предположения се извършват доставки от Русия.

Принципно руските военни ежедневно съобщават, че напредват и превземат още селища поне в Югоизточна Украйна. Ежедневната сводка на руското министерство на отбраната ще бъде дадена по-късно.

Тази сутрин руските агенции съобщават засега за обстрел от страна на украинците по Луганската народна република 11 пъти. Двама души са били ранени, а две къщи са били разрушени в село Калиново. Нанесени са щети на десет къщи и пет стопански постройки, както и на електропровод. Около 300 души останаха без електричество. В град Первомайск е повредена сградата на детската градина "Алено цвете", пише Новости.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава наред с другото, че за един ден са били свалени четири хеликоптера, един самолет и една крилата ракета на противника, а в обсадения Мариупол защитниците му, отблъсквайки атака, са свалили десет бронирани машини и са убили или ранили 150 руски войници.

Също вчера успешно бе извършена първата евакуация на жители на Мариупол - около 150 коли успяха да напуснат обсадения от две седмици град. 

"Зелените коридори" с руснаците са договорени и евакуацията на цивилното население от районите на сраженията в Сумска област ще бъде възобновена, съобщи ръководителят на областната администрация на Сумска област Дмитрий Живицки.

Според Живицки жителите на Суми, Конотоп, Шостка, Тростянец и Лебедин ще могат да се евакуират от 9 до 21 ч. във вторник.

Предишния ден страните не успяха да се споразумеят за коридори.

Украински издания и телевизионни канали съобщават, позовавайки се на омбудсмана Людмила Денисова, че до вечерта на 14 март в страната във войната са загинали 90 деца, а около 100 са били ранени. Самата Денисова уточнява, че данните може да са непълни, тъй като няма информация от много места, където се водят сражения и се бомбардира.

Сирени отново завиха в Лвов

Сирени отново завиха в Лвов

След въздушния удар от неделя, когато руски ракети удариха военния полигон "Яворов"

Каналът "Украйна 24" съобщава за две силни експлозии в Киев, в района на Борщаговка в западните покрайнини на града.

Според канала ракети са изстреляни по Украйна от беларуския Мозир. Тревога за въздушна опасност е обявена и в Киев и в други части на страната, по-специално в Одеса на юг, в Уман в центъра и в Хмелницка област в Западна Украйна.

Украинските агенции съобщават за пожар на жилищна сграда в Киев.

Все още няма подробности, нито потвърждения за тази информация.